Portefeuillehouder
Henk Heijerman

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Omschrijving (toelichting)

In navolging van de start met het ecologisch bermbeheer door een aannemer, gaan we in eigen beheer (zo mogelijk samen met bewoners) van start met ecologisch bermbeheer. Om dit uit te kunnen voeren is nieuw materieel nodig. Op basis van de ervaringen die opgedaan worden, wordt het beheer zo nodig (tussentijds) bijgesteld en/of uitgebreid.


Sinds 2018 worden de bermen van de trajecten Gasteren-Annerveenschekanaal en "rondje" Geelbroek-Eleveld ecologisch gemaaid. Dit houdt in dat deze bermen niet geklepeld worden, het maaisel even blijft liggen om vervolgens verzameld en afgevoerd te worden. Het gaat hierbij om 130.100 m2 bermen van de totaal 2.998.700 m2 bermen (buiten de kom), dit is 4% van de bermen.

Tijd (toelichting)

Doorkijk 2021 e.v.

In 2021 starten we in eigen beheer met ecologisch bermbeheer. Hiervoor dient materieel aangeschaft te worden. Voor de bermen die voorlopig nog traditioneel beheerd (=geklepeld) worden geldt dat we daar waar mogelijk in de eerste maaironde alleen de eerste maaibreedte klepelen, zodat de insecten in de rest van de bermen meer overlevingskansen hebben (bij- en vlindervriendelijk handelen).