Portefeuillehouder
Co Lambert

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Omschrijving (toelichting)

Op 1 juli 2021 zal de nieuwe inburgeringswet (Wet Koolmees) van kracht worden. Deze vervangt de huidige inburgeringswet die tot onvoldoende resultaat heeft geleid. Dit betekent dat gemeenten weer wettelijk verantwoordelijk worden voor de inburgering. Doel van de wet is dat inburgeraars zo snel mogelijk Nederlands leren op het voor hen hoogst haalbare niveau.

Tijd (toelichting)

Doorkijk 2021 e.v.

De nieuwe wet (Wet Koolmees) betekent dat gemeenten weer wettelijk verantwoordelijk worden voor de inburgering. Vooruitlopend op deze nieuwe wet starten we met het in kaart brengen van de nieuwkomers die nog moeten inburgeren. Waar ze voorheen zelf verantwoordelijk waren, gaan we ze nu meer ondersteunen, op weg helpen naar (vrijwilligers)werk of school. Hier zijn we in 2020 al mee begonnen d.m.v. de 0-meting en een plan van aanpak per inburgeraar. Wat heeft iemand nodig om in te kunnen burgeren en waar liggen belemmeringen/kansen. Dus veel meer maatwerk per persoon, bijvoorbeeld in de vorm van het aanbieden van extra taallessen (vaktaal).

Daarnaast hebben we (SDA samenwerking) subsidie toegekend gekregen van de Provincie Drenthe om te kunnen experimenteren. Dit betekent dat we al zoveel mogelijk willen gaan werken zoals de nieuwe wet ons voorschrijft, maar vooral ook willen experimenteren waar we ruimte en vrijheid kunnen vinden in de wet. Dit om zo goed mogelijk maatwerk te kunnen leveren. De middelen zijn toegekend. 

Samen met betrokken partijen geven we invulling aan de uitvoering van de Wet Koolmees en willen we komen tot werkafspraken.