Portefeuillehouder
Bas Luinge

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Omschrijving (toelichting)

Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. Zij zijn laaggeletterd. Van deze groep heeft 65% Nederlands als moedertaal. Laaggeletterdheid leidt ertoe dat mensen niet goed mee kunnen doen in de samenleving: een grotere kans hebben op werkloosheid, een slechtere gezondheid en problemen in het dagelijks functioneren, zoals het invullen van formulieren enz. Samen met verschillende organisaties willen we het aantal laaggeletterden verminderen. De aanpak is zowel gericht op het voorkomen van laaggeletterdheid als de bestrijding ervan.

Tijd (toelichting)

Doorkijk 2021 e.v.

In 2016 is het beleid voor de aanpak van laaggeletterdheid vastgesteld. Dit beleid was erop gericht om de basis in te richten. Die basis bestond uit het opzetten van een netwerk met betrokken partners, het inrichten en huisvesten van een Taalhuis, het opleiden van taalvrijwilligers, bekendheid geven aan de problematiek laaggeletterdheid en het Taalhuis en laaggeletterden vinden en binden. Nu de basis van het beleid staat, is het tijd en noodzakelijk om de verdieping te zoeken.

In 2020/2021 gaan we bepalen welke verdieping we in het beleid willen aanbrengen, op welke manier we dat gaan doen en welke tijdsplanning daarbij hoort. Bij verdiepingspunten moet onder andere gedacht worden aan de relatie met werk (Werkplein Drentsche Aa, werkgevers in de gemeente, gemeentelijke kredietbank) en zorg (Attenta, huisartsen). Daarnaast is blijvende zorg nodig voor de communicatie over het Taalhuis, de personele inzet van het Taalhuis en de taalvrijwilligers.