Portefeuillehouder
Co Lambert

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Omschrijving (toelichting)

Transformeren betekent ondersteuning op maat en gebruik maken van de kracht van het sociale netwerk. Door vroegtijdig ondersteuning te bieden, is duurderde zorg niet altijd nodig. Wanneer wel intensieve zorg nodig is, is deze zo kort mogelijk. Het is van belang dat elke organisatie hieraan meewerkt. Samenwerking is daarom noodzakelijk. Zo kennen we onder andere de transformatie ten aanzien van Jeugd op Drents niveau en de samenwerking in Noord en Midden-Drenthe (NMD). Op NMD niveau zal door middel van de inkoop de transformatie verder worden vormgegeven.

Tijd (toelichting)

Doorkijk 2021

We willen eind 2021 het tekort op de Jeugdzorg hebben teruggebracht tot 1 miljoen. Daarnaast houden we grip op de uitgaven Wmo. Hiervoor hebben we de volgende maatregelen getroffen:

  • In 2020 zijn nieuwe contractafspraken met zorgaanbieders gemaakt waarin meer gestuurd wordt op de transformatie. Een van de afspraken met grote jeugdzorgaanbieders is om een deel van het budget in te zetten op preventie en het versterken van de samenwerking met zorg, onderwijs en welzijn.
  • Met de grote jeugdzorgaanbieders zijn contractafspraken gemaakt waarbij een andere financieringsafspraken zijn gemaakt, van maandbedragen naar bekostiging op daadwerkelijke inzet. Ook zijn er omzetafspraken gemaakt per jaar. Dit is geen omzetgarantie voor de aanbieder. De omzetafspraak mag in beginsel niet worden overschreden. Mocht er een overschrijding dreigen dan dient dit drie maanden van tevoren schriftelijk gemeld te worden bij de contractmanager, met daarbij een verklaring van dreigende overschrijding. 
  • We willen meer sturen op afschaling van de zorg. Met de invoering van het regisseursmodel voert Attenta de regie op de voortgang van het traject en beoordeelt door middel van tussentijdse gesprekken de resultaten. Dit om tijdig bij te stellen, af te schalen of de inwoner uit te laten stromen naar een voorliggende voorziening.
  • Het project ‘Regie op drie’ is gericht op meer inzage in de complexe jeugdcasussen. Stichting Attenta neemt deel aan deze pilot met dossiers waarbij drie of meerdere indicatie na elkaar zijn afgegeven. Door deze dossiers door te lichten, hopen we meer inzage te krijgen in het verloop van de traject en de negatieve spiraal te doorbreken.
  • Inwoners die nu ondersteuning ontvangen via de Wmo, maar in aanmerking komen voor de WLZ hier naar toe te geleiden. Als gevolg van het abonnementstarief is het voor inwoners niet aantrekkelijk om vanuit de Wmo door te stromen naar de WLZ. 
  • Continu meten van de effecten van investeringen in projecten die gericht zijn op preventie en vroegsignalering en deze afzetten tegen de besparingen die het oplevert bij de individuele, specialistische zorg. 
  • Wanneer halverwege 2021 blijkt dat het tekort niet aanzienlijk afneemt, zullen wij wachtlijsten gaan invoeren voor de geïndiceerde zorg en ondersteuning.
  • Uitvoering geven aan de wetswijziging Jeugd. De wet 'Verbetering beschikbaarheid Zorg voor Jeugdigen' is gericht op het verbeteren van de (boven) regionale samenwerking van gemeenten bij de inkoop van (specialistische) jeugdzorg. Daarvoor moet Drenthe een gemeenschappelijke regeling treffen.  
  • Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een expertisecentrum voor complexe jeugdhulp voor Groningen, Friesland en Drenthe, gecoördineerd door de gemeente Groningen. Verspreid over het land zullen er acht centra komen. 
  • Uitvoering geven aan de decentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. In 2022 zal Assen niet langer centrumgemeente zijn voor de negen gemeenten.