Portefeuillehouder
Bas Luinge

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Omschrijving (toelichting)

We gaan bekijken welke acties we op basis van nieuwe wetgeving in gang moeten zetten om aan de eisen hiervan te voldoen.

 

Tijd (toelichting)

Doorkijk 2021

  • Het gezondheidsbeleid dient elke vier jaar aangepast of opnieuw opgesteld te worden aan de hand van de ontwikkelingen en trends. We zullen het huidige beleid verlengen en concretiseren door middel van het opstellen van een actieprogramma dat voldoet aan de vier speerpunten van de landelijke nota. Zo is positieve gezondheid een belangrijk uitgangspunt. Daarbij zoeken we ook nadrukkelijk de samenwerking met het ruimtelijk domein om het thema gezondheid te borgen bij thema's als wonen, inrichting openbare ruimte enz.
  • Uitvoeren van de pilot 'Positieve gezondheid' in de integrale ouderenteams en kernteams Jeugd. De kern van positieve gezondheid is dat gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte. Bij positieve gezondheid gaat het om de kwaliteit van leven en de verschillende levensgebieden die hierop van invloed zijn. Door het organiseren van inspiratiesessies, werk- en intervisiesessies voor deze teams van professionals van thuiszorgorganisaties, Impuls, Attenta en huisartsenpraktijken, willen we het gedachtegoed van Positieve gezondheid borgen.
  • Het programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) blijft een belangrijk onderwerp en we zullen in het kader daarvan preventieve activiteiten aanbieden. Daarnaast gaan we de sportcombi's gerichter inzetten.  In 2021 schrijven we een actieplan voor het programma JOGG met betrekking tot tijd en investering.
  • Voortzetten van de coalitie 'Goede start'. Binnen de coalitie (zorgprofessionals) het project Goede start (nu niet zwanger, bewust en gewenst zwanger worden) verder uitwerken in doelen / resultaten en borgen. De resultaten en effecten meten en bespreken. We ontvangen dit jaar middelen vanuit Kansrijke start (project ministerie). Dit zijn GIDS gelden (gemeente in de stad) die ook wij vanaf dit jaar konden aanvragen .
  • Icare/JGZ. De zorg voor 0-4 jarigen wordt in onze gemeente uitgevoerd door Icare/JGZ. Samen met de gemeente Meppel, Hoogeveen en Coevorden. Volgend jaar gaan we onderzoeken of we meerjarenafspraken en plannen kunnen maken in plaats van jaarlijkse plannen. Door meerjarige afspraken kunnen we beter plannen en ontwikkelingen borgen.
  • Afhankelijk van de uitkomsten van de evaluatie van de uitvoering van de Wet verplichte GGZ (WvGGZ), zullen wij opnieuw afspraken maken met de uitvoeringsorganisaties, zoals de GGD, de Zorgcentrale en GGZ.