Portefeuillehouder
Co Lambert

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

Kern van de transformatie is de menselijke maat en de burger aan zet. We sluiten aan bij initiatieven van inwoners om mogelijke problemen vroeg te signaleren en te voorkomen. Door middel van pilots, willen we de kracht van onze inwoners versterken. Niet door de werkzaamheden over te nemen, maar in de rol van stimuleren en faciliteren. Een voorbeeld is de dorpscoördinator in Grolloo en de sociale huiskamer voor ouderen in Gasselternijveen. Ook meten we doorlopend de effectiviteit van deze initiatieven.

Tijd (toelichting)

Doorkijk 2021

Armoedebeleid:
Op 30 januari besluit de Raad over de notitie 'Zelf weer aan het stuur'. In deze notitie staan uitvoeringsinitiatieven die dit jaar verder uitgewerkt zullen worden. Hierbij is onder andere te denken aan vroegsignalering. In dit onderwerp werken we samen met Attenta, GKB, Impuls en WPDA om schulden vroegtijdig te signaleren en inwoners pro actief een hulpaanbod te bieden.

Initiatieven van dorpsbelangen/dorpscoöperatie
We blijven initiatieven ondersteunen wanneer deze bijdragen aan de effecten in de samenleving. Vooral door middel van de inzet van Impuls. De huiskamer in Gasselternijveen heeft als resultaat dat mensen minder snel een beroep hoeven doen op de geindiceerde dagbesteding, met een kostenbesparing als gevolg. We gaan onderzoeken in welke dorpen we een soortgelijke huiskamer kunnen realiseren.

Project Samen Ouder
Impuls werft en ondersteunt meer zorgvrijwilligers, zodat mantelzorgers de zorg voor hun naaste langer kunnen volhouden.