Portefeuillehouder
Anno Wietze Hiemstra

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Omschrijving (toelichting)

Om de leefbaarheid voor onze inwoners te verbeteren hebben we in 2020 een APV aanpassing doorgevoerd ten aanzien van woonoverlast. Na een toetsing wordt er eerst gekeken om men er gezamenlijk met buurtbemiddeling uit kan komen. Is dit niet het geval en betreft het een overlast die voldoet aan de voorwaarden, dan kan de gemeente handhavend optreden.

Daarnaast zetten we buurtbemiddeling in bij een verslechterde burenrelatie of bij een dreigende escalatie tussen buren. Deelname aan buurtbemiddeling in principe altijd op vrijwillige basis. De buurtbemiddelaars van Stichting Impuls helpen om burenruzies op te lossen, bijvoorbeeld bij het maken van afspraken. Wanneer partijen gezamenlijk een oplossing bedenken vergroot het de kans dat beide buren de afspraken naar tevredenheid nakomen.

Tijd (toelichting)

Doorkijk 2021 e.v.
Het ontwikkelen van het beleid omtrent de Wet aanpak woonoverlast wordt in 2021 afgerond. De doorontwikkeling van dit beleid door middel van praktijkcasussen zal naar verwachting nog enkele jaren duren. Daarnaast blijven we inwoners stimuleren om gebruik te maken van buurtbemiddeling.