Portefeuillehouder
Anno Wietze Hiemstra

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Omschrijving (toelichting)

Door middel van een effectieve aanpak van ondermijning maken we onze gemeente onaantrekkelijk voor criminelen. Dit doen we samen met onze samenwerkingspartners, zoals het RIEC, de politie en andere gemeenten, door ons beleid omtrent dit onderwerp verder door te ontwikkelen.
De aanpak van ondermijnende activiteiten heeft de afgelopen jaren steeds meer prioriteit gekregen. De diversiteit van de ondermijnende activiteiten, het netwerk van de criminele organisaties en de eisen van de wet- en regelgeving maken het een uitdaging voor de overheid om ondermijnende activiteiten aan te pakken.
Door langdurige en soms creatieve samenwerkingsverbanden te creëren is het mogelijk om stap voor stap ondermijnende netwerken (gedeeltelijk) op te rollen, wijst de praktijk uit. Mede daarom vinden wij het belangrijk om de komende jaren gerichte aandacht te besteden aan de aanpak van ondermijning.

Tijd (toelichting)

Doorkijk 2021 e.v.
We willen een goed werkend en stevig fundament voor de aanpak van ondermijning neerzetten. Hierdoor behouden we gezamenlijk een sterkere, leefbare en veilige gemeente voor onze inwoners en ondernemers. De komend jaren blijven we aandacht besteden aan de aanpak van ondermijnende activiteiten. Dit doen we in ieder geval door aandacht te besteden aan een vijftal onderwerpen, namelijk:

  • We voeren de wijzigingen van de Wet Bibob, waar mogelijk, door in ons beleid;
  • Vanuit de regionale driehoek pakken we minstens 1 ondermijningsonderwerp op in 2021;
  • We voeren in 2021 een exploitatiestelsel voor recreatieparken in;
  • We gaan de mogelijkheden die ons huidige exploitatiestelsel voor de horeca biedt verder benutten;
  • We starten met het project bestuurlijk afpakken (bestuurlijke vorderingen incasseren bij inwoners en ondernemers die ondanks financiële draagkracht niet betalen). Dit doen we met behulp van het RIEC.