Portefeuillehouder
Anno Wietze Hiemstra

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Omschrijving (toelichting)

De raadswerkgroep bestuurlijke innovatie houdt zich bezig met bestuurlijke vernieuwing van de gemeenteraad. Een van de speerpunten is het creëren van meer ruimte voor inbreng van en contact met inwoners.

Tijd (toelichting)

Doorkijk 2021 e.v.

Het nieuwe vergadersysteem van de raad biedt meer ruimte voor informele ontmoetingen van de raad met inwoners, op locatie. De raad zal hier in 2021 regelmatig gebruik van gaan maken.

Met behulp van de verbeterde Lange Termijn Agenda zal de raad ruim voor de behandeling van een onderwerp meedenken over het betrekken van de inwoners, de kaders die daarvoor gelden en de rol van de raad. De raad zal deze werkwijze in iedere geval gaan toepassen bij de onderwerpen Biodiversiteit en Omgevingswet. Voor beide onderwerpen is een raadswerkgroep ingericht.

De gemeenteraad wil de belangstelling van de inwoners voor de lokale democratie stimuleren door de cursus Politiek Actief te organiseren. Deze cursus is voor iedereen die meer wil weten over het lokale democratische bestuur, bijvoorbeeld hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming.

Tenslotte nodigt de gemeenteraad de leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs uit om het spel Democracity in de raadzaal van het gemeentehuis te komen spelen. Met behulp van dit educatieve spel maken deze leerlingen kennis met democratische besluitvorming.