We hechten belang aan initiatieven vanuit de samenleving die de leefbaarheid in de dorpen vergroten. We stimuleren, faciliteren en initiëren deze initiatieven en hebben de verwachting dat dit als smeerolie gaat dienen, waardoor particulieren en ondernemers ook eerder bereid zijn om initiatief te nemen. We vinden een duurzame samenleving belangrijk. Samen met bedrijven, sectoren en inwoners hebben we als gemeente een rol in de energietransitie.
Leefomgeving
Samen met de inwoners en ondernemers gaan we aan de slag om de leefbaarheid in onze gemeente verder te vergroten en de woonkwaliteit nog beter te maken. We stimuleren, faciliteren en initiëren initiatieven vanuit onze inwoners die hier aan bijdrage aan leveren.
Hiervoor is het o.a. noodzakelijk om een actuele woonvisie te hebben. Hierin is het gemeentelijk beleid beschreven op het gebied van wensen en volkshuisvesting met daarin aandacht voor (woon) behoefte, woningbouw en herstructureringsprogramma’s . Omdat de woningmarkt voortdurend veranderd verandert, moet de woonvisie uit 2015 worden geactualiseerd. Hiermee maken we in 2020 een start.
We hebben hiervoor middelen opgenomen in onze begroting voor verschillende concrete beleidsvoornemens, waaronder het op verantwoorde wijze uitvoeren van het bomenonderhoud, het voortzetten van de proef van ecologisch bermbeheer, het revitaliseren van de fietspaden en verschillende aanpassingen in de openbare ruimte en vervanging openbare verlichting met aandacht voor duurzaamheid.
Bomenonderhoud:
Om de individueel te beheren bomen van de gemeente op een verantwoorde wijze te onderhouden is naast de inzet van de eigen organisatie de inzet van een aannemer noodzakelijk. Om dit te bekostigen is een verruiming van het huidige beschikbare budget noodzakelijk. Hiervoor vragen we aanvullende middelen in deze begroting.
Omgevingswet (en doorontwikkeling op programma AndersOmDoen)
De invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2021 is de eerste belangrijke stap in de complete stelselherziening omgevingsrecht die rond 2030 zal zijn voltooid. Er is sprake van een grote veranderopgave in het fysieke domein. Vanaf de start van de nieuwe bestuursperiode (2018-2022) zetten wij in op de gedragsverandering, taak- en rolopvatting. Het programma AndersOmDoen (gericht op de doorontwikkeling van de Planning en Control cyclus), waar we begin 2019 mee zijn gestart, sluit hier goed op aan.
In 2020 gaan we ons richten op twee belangrijke onderdelen van de implementatie van de Omgevingswet: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en het toepasbaar maken van beleid en regelgeving. Wij zullen uw raad hier nader over informeren en zullen een en ander in overleg met uw raad verder vormgeven.
In het kader van het implementatieproces zullen ongetwijfeld nog keuzes moeten worden gemaakt over versnelling of intensivering van de wijze van aanpak. We laten ons hierbij leiden door de bedoeling van de Omgevingswet: integraal en met onze inwoners. Voorop staat dat we het doen op onze Aa en Hunze manier: solide, realistisch en pragmatisch. Waar zich kansen voordoen gaan we alvast experimenteren met de nieuwe manier van werken. Een goed voorbeeld daarvan is de pilot 'ontwikkelvisie Avebe,"(collegeprogramma pijler4). Hierin gaan we samen met Avebe, inwoners, provincie, RudD en waterschap aan de slag om een ontwikkelvisie voor de omgeving van Avebe op te stellen.
Energietransitie en duurzaamheid
Energietransitie
Omdat de energietransitie een groot maatschappelijk, ruimtelijk en financieel effect zal hebben, willen we al onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties, daar van onderop bij betrekken en in samenspraak met hen de energietransitie verder vormgeven. We komen hiervoor met voorstellen richting uw raad.
Wij maken ons hierbij zorgen over de insteek van rijk en provincie die van een top-down benadering lijken uit te gaan. Voor ons is draagvlak en aansluiten bij initiatieven en ideeën die er zijn het uitgangspunt.
Duurzaamheid
Tot zover het strategische beleid; op tactisch en operationeel niveau zijn er ook ontwikkelingen gaande waarmee we uitvoering geven aan het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid. Zo is het beleidskader Zonne-energie inmiddels vastgesteld door het college en brengen we deze richting uw raad en hebben we een subsidieregeling energiebesparing succesvol uitgerold in de gemeente en verkennen we de mogelijkheden voor het aardgasloos maken van het gemeentehuis.
Voor duurzaamheid en energiebesparing zijn meerjarig budgetten opgenomen in de begroting 2020.
Windpark Oostermoer
Er wordt een Gebiedsfonds ingesteld als financiële tegemoetkoming voor de gevolgen van het windpark voor de omgeving. De OmgevingsAdviesRaad gaat adviseren over de besteding van dit fonds. Op dit moment werken we in samenwerking met de provincie Drenthe en de initiatiefnemers van het windpark Oostermoer aan het opzetten van het gebiedsfonds. Een raadsvoorstel hierover komt binnenkort naar uw raad toe.
Hieronder treft u alle structurele en incidentele beleidsvoornemens aan uit de pijler Voorzieningen, leefbaarheid en wonen die aansluiten bij onze ambities.