Portefeuillehouder
Henk Heijerman

Planning
Startdatum: 01-01-2022
Einddatum: 31-12-2031

Het Volkshuisvestingsfonds (VHF) is ingericht door het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) met het doel om stedelijke vernieuwingsgebieden en de grens- en krimpregio’s te ondersteunen in het verbeteren van de woonkwaliteit, leefomgeving en verduurzaming in kwetsbare wijken en buurten. De gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen hebben een gezamenlijke aanvraag gedaan: ‘naar een toekomstbestendig Zuid-Oost Drenthe’ (met Emmen als penvoerder). De aanvraag voor Aa en Hunze richt zich op de Wijk van de Toekomst in Gieten. De gemeente wil met het Volkshuisvestingsfonds de particuliere woningeigenaren mee laten doen in de verduurzamingsopgave die vanuit de sociale huurvoorraad al in gang is gezet.

Op 15 juli 2021 heeft het ministerie van BZK bekend gemaakt dat Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen gezamenlijk een bedrag van € 28.173.653 is toegekend. Voor Aa en Hunze, deelplan Wijk van de Toekomst Gieten, is dat een bedrag van € 2.175.000. Hiervoor wordt een regionale subsidieregeling opgesteld met Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen. Een voorwaarde is cofinanciering vanuit de gemeente van  minimaal 30%.



Toelichting

--

Tijd

Doorkijk 2022 e.v.
Als de subsidieregeling is opgesteld, wordt in 2022 begonnen met de uitvoering ervan. Dit doen de vier betrokken gemeenten individueel. De uitvoering van de regeling doet elke gemeente vanaf 2022 zelf. Uitwisseling over de voortgang kan plaatsvinden in al bestaande regionale structuren (Regio Deal). Dit heeft als voordeel dat er geen nieuwe regionale (bestuurlijke) structuur opgericht hoeft te worden, maar dat we wel gebruik maken van elkaars kennis en capaciteit voor het opstellen van een goede subsidieregeling. Emmen zal hierin als penvoerder optreden.