Duurzame Gemeente
We willen een duurzame gemeente zijn. Dit betekent dat de focus ligt op het behouden en versterken van waardevolle flora en fauna (waaronder de steenuil) en het versterken van de biodiversiteit. Dit doen we onder andere door het uitvoeren van ecologisch bermbeheer. Ook zetten we in op het bestrijden van schadelijke uitheemse (berm)planten en plagen (eikenprocessierups).
Vergroten leefbaarheid
Een sterke en leefbare samenleving is van belang voor ons allemaal. Samen met de inwoners zoeken we naar de best passende oplossingen om de leefbaarheid te vergroten. We stimuleren, faciliteren en initiëren initiatieven van inwoners (o.a. via het Leefbaarheidsfonds).
Cultuur heeft een belangrijke verbindende rol en draagt bij aan de leefbaarheid. Daarom gaan we de huidige cultuurnota herzien. Vooruitlopend hierop geven we uitvoering aan het huidige beleid. We ondersteunen de voortzetting van het succesvolle project DAF (Digital Art Factory). Dit is een vorm van cultuureducatie georganiseerd door het ICO Centrum voor Kunst en Cultuur.
Goede voorzieningen
We dragen zorg voor een goede kwaliteit van de openbare ruimte. Kleinschalige knelpunten in de openbare ruimte pakken we snel en adequaat aan. We willen onze infrastructuur in stand houden en waar mogelijk verbeteren. Ter uitvoering van het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) gaan we verder met het duurzaam veilig inrichten van de komgrenzen. Verder is er aandacht voor wegenonderhoud, wegreconstructie (rijbaan Rolde-Anderen) en de aanleg van fietspaden (waaronder het fietspad Ekehaar-Nijlande en de fietsverbinding Grolloo-Papenvoort). In samenwerking met de dorpen hebben we de 'slechte' voetpaden geïnventariseerd (qua onderhoud en toegankelijkheid). In 2022 willen we het noodzakelijke onderhoud aan deze voetpaden uitvoeren en de ontbrekende schakels van voetpaden aanleggen.
Het wegwerken van achterstallig onderhoud aan watergangen wordt gecontinueerd om wateroverlast voor inwoners te voorkomen. Conform het meerjarenonderhoudsplan van het Grevelingskanaal gaan we aan de slag met het vervangen van de beschoeiing.
In 2022 starten we in samenwerking met de provincie Drenthe en het Recreatieschap Drenthe een proces om de gemeente aan te sluiten op het provinciaal wandelknooppuntennetwerk.
Onze ambitie is dat in elke kern een ontmoetingsplek behouden blijft, in welke vorm dan ook. We faciliteren het door Grolloo opgestelde integrale plan voor dorpshuis De Pol. We geven vervolg aan het uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek naar de huisvesting van (culturele) verenigingen in Gieten. We faciliteren de (structurele) inzet van SportDrenthe voor het adviseren en ondersteunen van sportverenigingen. In het kader van het onderhoud van sportaccommodaties gaan we aan de slag met de renovatie van sporthal de Strohalm in Gasselternijveen. Voor de openluchtzwembaden in Annen en Gieten willen we een toegangscontrolesysteem aanschaffen om personeelskosten te besparen en de klantvriendelijkheid te verhogen.
Met de vaststelling en uitvoering van nieuw afvalbeleid willen we de hoeveelheid afval verminderen en de kosten reduceren.
Actueel woonbeleid
Het is onze ambitie om het woonklimaat in onze gemeente nog aantrekkelijker te maken. Met de uitvoering van de integrale Woonvisie 2020+ spelen we in op de actuele omstandigheden (demografische ontwikkelingen, veranderde woonvraag, verduurzaming, wonen en zorg) . De acties uit de Woonvisie vertalen we naar een uitvoeringsprogramma. Met de inzet van het Volkshuisvestingsfonds willen we particuliere woningeigenaren in de Wijk van de Toekomst in Gieten mee laten doen in de verduurzamingsopgave.