Portefeuillehouder
Bas Luinge

Planning
Startdatum: 01-01-2022
Einddatum: 31-12-2022

We gaan het afvalbeleid actualiseren met als doel de hoeveelheid afval te verminderen en kosten te reduceren. In de periode tot vaststelling van het afvalbeleid wordt het ‘Communicatie- en actieplan reduceren afval en kosten’ uitgevoerd’.



Toelichting

--

Tijd

Doorkijk 2022 e.v.
De kosten voor inzameling en verwerking van huishoudelijk afval zijn sterk gestegen. Dit komt deels doordat er tijdens de corona pandemie  meer huishoudelijk afval is ingezameld dan normaal. Een andere oorzaak is dat het afval door inwoners nog niet goed genoeg wordt gescheiden. Daarnaast zijn tarieven voor het verwerken van afval door marktwerking en hogere verbrandingsbelasting sterk gestegen.

Om grip op de kosten te houden en tegelijkertijd bij te kunnen dragen aan de circulaire economie is minder restafval en betere afvalscheiding essentieel. Hiervoor is een herijking van onze koers met duidelijke kaders en praktische handvatten nodig. Daarom is in 2021 gestart met het actualiseren van het afvalbeleid, dat in maart/april 2022 ter vaststelling aan de raad wordt aangeboden. In het beleid worden keuzes en maatregelen vastgelegd om tegen betaalbare kosten te komen tot minder restafval en een hogere kwaliteit van grondstoffenstromen. Bij de totstandkoming van dit beleid worden raad en inwoners actief betrokken.

In de periode tot aan vaststelling zullen diverse gerichte acties worden uitgevoerd om de afvalscheiding te verbeteren. In 2021 is ingezet op structurele communicatie om zo bewustwording omtrent afval scheiden te verbeteren. Daarnaast heeft in de zomer van 2021 een PMD-controleronde plaatsgevonden. Hierbij zijn nagenoeg alle PMD-containers gecontroleerd op vervuiling. Op deze wijze is intensief aandacht gegeven aan het scheiden van afval in de gemeente Aa en Hunze. Deze actie zal in najaar 2021 steekproefsgewijs opnieuw plaatsvinden, om zo het momentum in de bewustwording te behouden.

In de periode na vaststelling van het afvalbeleid zullen in 2022 de keuzes/maatregelen worden doorgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van voorzieningen, inzamelfrequenties, communicatie of contracten.