Portefeuillehouder
Co Lambert

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Transformeren betekent ondersteuning op maat en gebruik maken van de kracht van het sociale netwerk. Door vroegtijdig ondersteuning te bieden, is duurderde zorg niet altijd nodig. Wanneer wel intensieve zorg nodig is, is deze zo kort mogelijk. Het is van belang dat elke organisatie hieraan meewerkt. Samenwerking is daarom noodzakelijk. Zo kennen we onder andere de transformatie ten aanzien van Jeugd op Drents niveau en de samenwerking in Noord en Midden-Drenthe (NMD). Op NMD niveau zal door middel van de inkoop de transformatie verder worden vormgegeven.



Toelichting

--

Tijd

Doorkijk 2022 e.v.
We willen eind 2022 het tekort op de Jeugdzorg hebben teruggebracht tot 0,5 miljoen. Vanuit het Rijk krijgen we de komende jaren extra middelen om het tekort terug te dringen. Deze middelen zijn incidenteel, met als doel de nodige maatregelen te treffen om de de Jeugdwet binnen het budget uit te voeren.

Daarnaast houden we grip op de uitgaven Wmo.

Voor zowel Jeugd als Wmo treffen we de volgende maatregelen:

  • De eigen kracht van inwoners versterken en het gebruik van algemeen gebruikelijke  en algemene voorzieningen stimuleren. We gaan hierbij uitdrukkelijk een moreel appèl doen op de inwoner.
  • Het versterken van een alternatief, goedkoper aanbod, waardoor er minder geïndiceerde zorg nodig is.
  • Continu meten van de effecten van investeringen in dit alternatieve aanbod. Deze afzetten tegen de besparingen die het oplevert bij de individuele, specialistische zorg. 
  • Doorontwikkeling van de inkoopsamenwerking in Noord en Midden Drenthe, zodat we beter kunnen sturen op de naleving van contractafspraken,  zoals de transformatie afspraken met de grote jeugdzorgaanbieders. Daarnaast zetten we in op het tijdig signaleren van fraude en  de verhoging van de kwaliteit van zorg.
  • Monitoren van de effecten van het regisseursmodel, zoals op- en afschaling, uitgevoerd door Attenta. 
  • In 2021 is het project 'Regie op drie' uitgevoerd, met als doel meer inzage te krijgen in complexe jeugdcasussen.  De uitkomsten van dit project vertalen we in concrete maatregelen om complexe jeugdproblematiek effectiever aan te pakken. 
  • Er is een reizend expertise team voor jeugd beschikbaar om ondersteuning aan complexe ondersteuningsvragen toe te voegen op locatie. We willen hiermee voorkomen dat jeugdigen moeten verhuizen.
  • Uitvoering geven aan de decentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang die in 2023 plaatsvindt.  In 2022 treffen we de voorbereidingen om, samen met Attenta en andere gemeenten in Noord en Midden Drenthe, de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
  • Uitvoering geven aan de Hervormingsagenda Jeugd, opgesteld door het Rijk, VNG en gemeenten.