Portefeuillehouder
Bas Luinge

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Op  basis van de landelijke nota gezondheidsbeleid 2020-2024 is een nieuwe nota geschreven die wij de komende jaren uitvoeren. Met onze visie sluiten we aan op die van het Rijk: een brede kijk op gezondheid vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid.  

 



Toelichting

--

Tijd

Doorkijk 2022 e.v.

  • Het gezondheidsbeleid dient elke vier jaar aangepast of opnieuw opgesteld te worden aan de hand van de ontwikkelingen en trends. We concretiseren het gezondheidsbeleid in de vorm van een actieprogramma dat voldoet aan de vier speerpunten van de landelijke nota. Zo is positieve gezondheid een belangrijk uitgangspunt. Daarbij zoeken we ook nadrukkelijk de samenwerking met het ruimtelijk domein om het thema gezondheid te borgen bij thema's als wonen, inrichting openbare ruimte enz.
  • Verbreden van de pilot 'Positieve gezondheid'  naar andere sectoren binnen het sociaal domein, met als doel dat zoveel mogelijk professionals, maar ook de informele zorg werkt vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid. In 2021 lag het accent op de integrale ouderenteams en twee kernteams jeugd rond de huisartsenpraktijken. In 2022 gaan we werksessies organiseren voor bijvoorbeeld de Samen Doen teams, gericht op het voorkomen van problematische schulden en  voor inwoners.
  • Voortzetten van de coalitie 'Goede start'. Binnen de coalitie (zorgprofessionals) het project Goede start (nu niet zwanger, bewust en gewenst zwanger worden) verder uitwerken in doelen / resultaten en borgen. De resultaten en effecten meten en bespreken. We ontvangen dit jaar middelen vanuit Kansrijke start (project ministerie). Dit zijn Gemeente in de Stadgelden (GIDS) die ook wij vanaf 2021 konden aanvragen. Het jaar 2022 is het laatste jaar dat we GIDS gelden ontvangen. Ook stopt het projectleiderschap na 2022 van Goede start (Impology). Willen we dit project in 2023 voortzetten, moeten we hiervoor middelen beschikbaar stellen.