Portefeuillehouder
Co Lambert

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

We sluiten aan bij initiatieven van inwoners om mogelijke problemen vroeg te signaleren en te voorkomen. Door middel van pilots, willen we de kracht van onze inwoners versterken. We nemen de werkzaamheden niet over, maar nemen een stimulerende en faciliterende rol aan. Een voorbeeld is de dorpscoördinator in Grolloo en de sociale huiskamer voor ouderen in Gasselternijveen. Ook meten we doorlopend de effectiviteit van deze initiatieven.



Toelichting

--

Tijd

Doorkijk 2022

Initiatieven van dorpsbelangen/dorpscoöperatie
We blijven initiatieven van dorpsbelangen/dorpscoörperaties ondersteunen wanneer deze bijdragen aan de effecten in de samenleving. Door middel van het project Vitale Dorpen, gericht op het zo vitaal mogelijk houden van dorpen, kunnen dorpen ondersteuning krijgen bij het maken van dorpsplannen, het aanvragen van subsidies enz.

Daarnaast geven we een vervolg aan het huiskamer+ concept dat in Gasselternijveen door dorpscoöperatie De Brug is ontwikkeld, ondersteund door Impuls. In Gieten en waar mogelijk andere dorpen, start Impuls samen met vrijwilligers eenzelfde initiatieven.

Project Samen Ouder
Impuls werft en ondersteunt meer zorgvrijwilligers, zodat mantelzorgers de zorg voor hun naaste(n) langer kunnen volhouden.

Armoedebeleid
In 2022 bouwen we voort op het armoedebeleid zoals in 2020 vastgesteld. Binnen het Samen Doen Team werken professionals aan vroeg signalering door schulden vroegtijdig te signaleren en inwoners pro actief een hulpaanbod te bieden. We benutten daarbij koppelkansen door samen te werken met het voorliggend veld. We werken vanuit de gedachte positieve gezondheid. Daardoor kijken we niet enkel naar de financiële problemen van de inwoner, maar omvatten we alle leefgebieden.