Beveiliging van gegevens is van groot belang voor de bedrijfsvoering van de gemeente. Daarnaast heeft de gemeente de verplichting om op een zorgvuldige wijze om te gaan met persoonsgegevens.

Terugblik 2021

In 2021 was er continu aandacht voor bewustzijn in de bedrijfsvoering op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Intern is een doorlopende bewustwordingscampagne gestart met mascotte ‘Victor Veiliggeit’. Ook is de beveiligde toegang tot onze informatiesystemen sterk verbeterd. De externe ENSIA controle op ingevoerde beveiligingsmaatregelen is succesvol afgerond. Daarnaast zijn we begonnen met het ontwikkelen van een cybercrisisplan.

Begin 2021 was er het incident van de vermiste back-up tapes bij Burgerzaken. Deze werden gelukkig ongedeerd teruggevonden. Het incident leidde tot een verbetering van de werkprocessen. Daarnaast zien we dat het aantal phishing e-mails dat wordt verzonden aan onze organisatie toeneemt. Recenter was er de wereldwijde Log4j kwetsbaarheid. Hiervoor moest worden uitgezocht in welke systemen deze kwetsbaarheid zat zodat dit konden worden opgelost. Dit kostte veel tijd en inzet, maar door goede samenwerking en daadkrachtig optreden zijn hier geen incidenten uit voortgekomen.

Het detecteren, analyseren en afhandelen van datalekken en beveiligingsincidenten is meer en meer onderdeel van het dagelijkse werk. We zien een toename in het aantal incidenten, deze worden steeds beter gemeld. Dit vraagt om steeds meer ambtelijke inzet. We zien daarbij een verschuiving van kleine criminele activiteiten naar georganiseerde criminaliteit. Dit laat zien dat informatieveiligheid en privacy in toenemende mate onze aandacht vraagt.

Jaarstukken 2021