Met de invoering van de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling samenvoegen en eenvoudiger maken. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. Vanaf 2020 bereiden wij ons voor op deze nieuwe taak. We zijn in 2020 gestart met de pilot Avebe-omgevingswet met als doel een volledige aanvraag omgevingsvergunning en de vaststelling van een ontwerp bestemmingsplan/omgevingsplan voor te bereiden. Vooralsnog gaan we uit van de invoeringsdatum van 1 januari 2023.

Terugblik 2021

Met de Omgevingswet worden wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water gebundeld en vereenvoudigd. Gemeenten krijgen meer afwegingsruimte, er zijn minder regels en er is meer ruimte voor initiatieven van inwoners. Het vraagt om een andere werk- en denkwijze van overheden, inwoners en bedrijven; We gaan van ‘nee, tenzij’ naar ‘ja, mits’.  Met het gemeentelijk programma Omgevingswet werken we aan ons doel om gereed te zijn voor de invoering van de Omgevingswet op 1 juli 2022 (deze invoeringsdatum stond eerst op 1 januari  2022). 

In 2021  zijn goede stappen gezet om tot een succesvolle implementatie van de Omgevingswet te komen. We noemen de volgende:

  • Het operationeel maken van lokale IT-systemen waarbij aangesloten wordt op de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). Hierin kan informatie tussen verschillende partners, zoals provincie, waterschappen, RUD en VRD worden uitgewisseld en kunnen inwoners via één Omgevingsloket informatie vinden.
  • De opstelling van participatiebeleid en een participatieverordening, die dit jaar zijn vastgesteld door de gemeenteraad.
  • De vaststelling door de raad van de 'lijst bindend advies bij afwijkingen van het omgevingsplan' en van een nieuwe verordening voor de 'Commissie Ruimtelijke kwaliteit'. 
  • De opstelling van een uitvoeringsprogramma invoering Omgevingswet waarbij het uitgangspunt is om te voldoen aan de minimale eisen opgesteld door de VNG -en waar mogelijk een schepje er bovenop - om tot een succesvolle implementatie van de Omgevingswet te komen.
Jaarstukken 2021