Om aan te blijven sluiten bij de veranderende samenleving is een andere werkwijze en een andere manier van sturen nodig. We geven invulling aan deze opgave door o.a. te experimenteren met andere werkwijzen en een ondersteunend planning en control instrumentarium.

Terugblik 2021

In 2021 is er verder gegaan met de ontwikkeling van de vernieuwde P&C cyclus. Om dit constructief te doen, is er een evaluatie gedaan. De evaluatie is tweeledig. Binnen de organisatie is er voornamelijk gesproken over de gang van zaken rondom de Sturingsmonitor. Dit omdat deze op dat moment net was gemaakt en er nog niet was begonnen met de begroting 2022. De evaluatie leverde een aantal door ontwikkelpunten op, op bijvoorbeeld het gebied van interne communicatie.
Daarnaast is er gesproken met een klankbordgroep van de Raad. Deze heeft later plaatsgevonden en is gegaan over alle producten binnen de P&C cyclus.
Verder is dit jaar de mandaat- en budgetregeling in gevoerd. De budgethouders komen in hun rol. We verwachten hiervan op korte termijn positieve effecten te zien.


Rechtmatigheidsverantwoording door het college 
Op dit moment verstrekken de accountants een controleverklaring met een oordeel inzake getrouwheid en rechtmatigheid bij de jaarrekeningen van de gemeenten/provincies en gemeenschappelijke regelingen. Vanaf, naar verwachting, het verslagjaar 2022 geeft de accountant alleen nog een controleverklaring af met een oordeel inzake de getrouwheid van de jaarrekening. Ingaande het verslagjaar 2022 wordt dan door het college aan de raad een rechtmatigheidsverantwoording afgelegd. 

 

Jaarstukken 2021