We hebben een nieuw beleidsplan voor een periode van vijf jaar (2020 t/m 2024) vastgesteld, waarin we hebben vastgelegd hoe we als gemeente omgaan met ons water- en rioolsysteem. Speerpunten in dit plan zijn: klimaatadaptatie, meten + inzicht vergroten, communicatie en duurzaam investeren.

Terugblik 2021 

In 2021 is het GRP uitgevoerd. In 2021 is aan 14 adressen subsidie verstrekt voor het afkoppelen van hemelwater.  Ook in de periode t/m 2024 zal worden ingezet op doelmatig afkoppelen van regenwater en duurzaam werken aan een klimaatrobuust water- en rioleringssysteem. We zijn deelnemer in Operatie Steenbreek en verschillende acties en campagnes . Op die manier informeren we onze inwoners over klimaatontwikkeling en stimuleren we inwoners bij te dragen aan een klimaatbestendige omgeving.

In 2021 is naast het GRP gewerkt aan een regionale en lokale aanpak voor Klimaatadaptatie .  Werken aan klimaatadaptatie betekent het aanpassen van de ruimtelijke inrichting aan de gevolgen van klimaatverandering zoals hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen. Bij beheer en onderhoud van riolering houden we hiermee al rekening. De gevolgen van klimaatverandering raken echter ook andere onderwerpen zoals de inrichting van dorpen, winkelgebieden, de omgeving van zorginstellingen, landbouw en recreatie. De gezamenlijke overheden hebben in het landelijk Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie en het bestuursakkoord klimaatadaptatie (2018) afspraken gemaakt over de aanpak.

In 2021 is de raad geïnformeerd over de uitkomsten van de stresstesten en zijn regionale risicodialogen gevoerd in de werkregio Groningen-Kop van Drenthe. Dat leidt tot handelingsperspectieven voor verschillende partijen. Dit is beschreven in de concept Regionale Adaptatiestrategie (RAS 1.0). De volgende stap is het opstellen van een gemeentelijke Lokale Adaptatiestrategie. De regionale en lokale adaptiestrategie zijn het kader voor een regionale en lokale uitvoeringsagenda en de aanvraag van Impulsgelden, dit is een subsidieregeling voor de uitvoering van extra maatregelen om te anticiperen op klimaatverandering. Deze activiteiten lopen door in 2022. Klimaatadaptatie zal de komende jaren een vast onderdeel zijn van de beleidsagenda.

Jaarstukken 2021