De huidige cultuurnota loopt op 31-12-2021 af. Een aantal activiteiten wordt gefinancierd vanuit een incidenteel budget met dezelfde looptijd als de cultuurnota. Dit zijn activiteiten zoals het ondersteunen van de festivals die in onze gemeente jaarlijks plaats vinden, de bekostiging van de moties van de gemeenteraad met betrekking tot het muziekonderwijs en het ondersteunen van vernieuwende projecten op het snijvlak cultuur - sociaal domein. Met het aflopen van de looptijd van de cultuurnota valt ook de bekostiging van deze activiteiten weg.

In de afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen binnen de culturele sector verder gegaan, zowel op landelijk, provinciaal als lokaal niveau. Dit zijn ontwikkelingen zoals cultuureducatie in het onderwijs en het bibliotheekwerk (landelijk), de inzet van de provincie op activiteiten op het snijvlak cultuur - economie en het ontstaan van nieuwe lokale initiatieven. Daarnaast gaan we als gemeente zelf aan de slag met ons subsidiebeleid. Dit vraagt om een herijking van het huidige cultuurbeleid, opgesteld in samenwerking met de culturele sector in onze gemeente.

 

Terugblik 2021 

In het derde kwartaal van 2021 is gestart met het traject voor het opstellen van de cultuurnota 2022 - 2025. In het kader hiervan hebben in september bijeenkomsten met het culturele veld plaatsgevonden. 

Door de coronamaatregelen heeft de Culturele Uitdag in 2021 niet plaatsgevonden. 

We hebben in 2021 coronacompensatieregelingen opgesteld en uitgevoerd voor amateurverenigingen en voor podia en/of programmering. In totaal hebben 37 amateurverenigingen op het gebied van cultuur gebruik gemaakt van deze compensatieregeling. Op grond van de regeling voor podia en/of programmering hebben we een subsidie uitbetaald aan 5 organisaties. In totaal is er een bedrag van € 30.300,- aan coronagelden uitbetaald ten behoeve van de culturele sector. Daarnaast heeft de provincie Drenthe in 2021 een opstartregeling voor de cultuursector opgesteld die door de gemeenten is uitgevoerd.  Hierbij gaat het om een bedrag van € 10.000,-.

Jaarstukken 2021