In navolging van de start met het ecologisch bermbeheer door een aannemer, gaan we in eigen beheer (zo mogelijk samen met bewoners) van start met ecologisch bermbeheer. Om dit uit te kunnen voeren is nieuw materieel nodig. Op basis van de ervaringen die opgedaan worden, wordt het beheer zo nodig (tussentijds) bijgesteld en/of uitgebreid.


Sinds 2018 worden de bermen van de trajecten Gasteren-Annerveenschekanaal en "rondje" Geelbroek-Eleveld ecologisch gemaaid. Dit houdt in dat deze bermen niet geklepeld worden, het maaisel even blijft liggen om vervolgens verzameld en afgevoerd te worden. Het gaat hierbij om 130.100 m2 bermen van de totaal 2.998.700 m2 bermen (buiten de kom), dit is 4% van de bermen.

Terugblik 2021

Sinds 2018 worden de bermen van de trajecten Gasteren-Annerveenschekanaal en "rondje" Geelbroek-Eleveld ecologisch gemaaid door een aannemer. Zo ook in 2021.

In 2021 is een cyclomaaier, hark en opraapwagen aangeschaft, waarmee door het team Buitendienst  een start is gemaakt met het ecologisch beheren van bermen in eigen beheer. Daarbij werken zij samen met de werkgroep Bloeiend Nijlande-Eldersloo en Landbouwvereniging Eext. Diverse agrariërs hebben zich aangemeld om het vrijkomend maaisel gratis te ontvangen als bodemverbeteraar. Dit biedt de agrariërs extra mogelijkheden om hun grond van organische stof te voorzien en bespaart de gemeente stortkosten.

Jaarstukken 2021