De gemeenten in het Hondsruggebied in Drenthe gaan gezamenlijk deze regio uitbouwen tot een sterke en succesvolle toeristische regio. Voor het sterker maken van de gemeente Aa en Hunze en de Hondsrug als regio is de inzet van een toeristisch regisseur, met kennis van marketing en branding, in samenwerking met de Hondsruggemeenten van vitaal belang. Voor het aanstellen van een toeristisch regisseur is geld beschikbaar gesteld.

Terugblik 2021

Sinds de structurele aanstelling van de Toeristisch Regisseur zijn er grote stappen gemaakt in het versterken van de toeristische informatievoorziening en promotie, zowel binnen de gemeente Aa en Hunze als in regionaal samenwerkingsverband met de Hondsruggemeenten, UNESCO Geopark de Hondsrug, Nationaal Park Drentsche Aa, Marketing Drenthe en Recreatieschap Drenthe.

Binnen de gemeente zijn we van start gegaan met het plaatsen van 7 Digitale Informatiezuilen in dorpen binnen Aa en Hunze, waarop nog minsten 20 zuilen zullen volgen. Welke een digitaal en duurzaam alternatief bieden op een TIP kantoor/Informatiepunt op één locatie. Ook is er een digitale fietsroute ontwikkelt  langs lokale (boerderij)winkels met heerlijke streekproducten uit de gemeente.

De Hondsruggemeenten komen wekelijks samen en in 2021 hebben we in samenwerking een aantal mooie toeristische producten ontwikkelt zoals de Hondsrug beleefkaart en het Hondsrug kwartetspel. Samen met Marketing Drenthe en de andere toeristische regio's hebben we de Drenthe Gids samengesteld en valt de website van Hondsrug Drenthe nu onder Drenthe.nl als regiopagina. Hiermee dragen wij bij aan minder informatie versnippering voor de toerist. Verder wordt er in samenwerking met bovengenoemde partijen doorlopend gewerkt aan het Hondsrug merkactivatieplan 2020-2025. 

In samenwerking met Recreatieschap Drenthe wordt naast het ontwikkelen van het Wandelknooppunten netwerk ook aandacht besteed aan het aanbod in ruiter/men routes. Afgelopen jaar is hard verder gewerkt aan een digitaal paardenroutenetwerk uitgezet voor meerdaagse en dagtochten: de Hondsrugtrail. 

In samenwerking met het Nationaal Park Drenthsche Aa zijn er vier dorpswandelingen in ontwikkeling in de Gemeente Aa en Hunze. De wandelingen vertellen het unieke verhaal uit het dorp dóór het dorp. In elk dorp is er een werkgroep gevormd, waarin de leden van dorpsbelangen, historische verenigingen, ondernemers en gidsen meepraten. De wandelingen zijn bedoeld om bewoners en bezoekers nog meer bewust te maken van de aanwezigheid van het Nationaal Park waarin ze zich bevinden, in het dorp maar zeker ook in het omliggende landschap. 

Jaarstukken 2021