Op basis van de Strategienota Toekomst Vakantieparken Aa en Hunze en de uitgevoerde analyse per park ondersteunen we parken, in meer of mindere mate, in hun toekomstplannen. Hierbij maken we heldere keuzes in prioritering op basis van onze uitvoeringsstrategie.

Terugblik 2021

De in de Strategienota Toekomst Vakantieparken Aa en Hunze 2020-2024 beschreven aanpak bestaat uit een drie sporenstrategie. Deze drie sporen versterken elkaar. Een terugblik op 2021 laat het volgende zien:

Voortgang spoor Vitaliseren in 2021:

  • Eén vakantiepark heeft de subsidieprocedure voor het provinciaal Recreatie Excellentie Programma (REX) afgerond en heeft inmiddels een subsidie van € 100.000,-- ontvangen voor een thematische doorontwikkeling van het park. Binnen hun segment willen ze tot de top in Drenthe gaan behoren.
  • Twee andere parken zijn bezig geweest om de plannen voor excelleren verder te ontwikkelen . Eén parkprojectplan is eind 2021 klaar en wordt in februari 2022 voor subsidie REX beoordeeld. Het andere park volgt in 1e kwartaal 2022.   
  • Eén vakantiepark heeft samen met het provinciaal Recreatie Expertteam naar de mogelijkheden om te vitaliseren gekeken. De eerste adviezen/scenario's voor deze doorontwikkeling  zijn besproken. Dit krijgt een vervolg in 2022.
  • In het kader van gebiedsontwikkeling  is het Gasselterveld aangemeld bij de Taskforce Vitale Vakantieparken Drenthe. Gasselterveld komt als toeristische hotspot in aanmerking voor de regeling om een gebiedsgerichte herontwikkeling in te zetten.

Voortgang spoor Transformeren van parken zonder recreatieve toekomst in 2021:

  • Het transformatietraject naar een woonbestemming van pilotpark Mooi Schipborg te Schipborg is vergevorderd door de constructieve samenwerking tussen bestuur VvE, gemeente en Taskforce Vitale Vakantieparken. Alle benodigde onderzoeken voor het bestemmingsplan zijn afgerond inclusief een schouw van alle recreatieobjecten, zodat we een goed beeld hebben van de transformatieopgave. De aanvraag bestemmingsplanwijziging staat goed in de steigers, Naar verwachting wordt het verzoek tot transformatie in het eerste kwartaal van 2022 ingediend.
  • De inzet van de transformatie van pilotpark Eexterkoele in Eext is dat de bestemming recreatie blijft, maar dat de 'functieaanduiding permanent wonen toegestaan' wordt uitgebreid naar alle bestaande recreatiewoningen. Bijna de helft van de recreatiewoningen heeft deze 'functieaanduiding permanent wonen toegestaan' al in 2003 gekregen. De quickscan transformatie is uitgevoerd en er zijn gesprekken over het gewenste streefbeeld, kwaliteitsimpuls en benodigde acties.
  • Als nieuwe mogelijke transformatieopgave is het cluster solitaire recreatiewoningen aan de Zeegserweg te Schipborg in beeld. Er is een quickscan transformatie uitgevoerd om de situatie in beeld te brengen. Er is nog verder onderzoek nodig naar onder meer de geluidssituatie ten opzichte van de N34, de relatie met het Natura 2000 gebied in de nabije omgeving en de relatie met de nabijgelegen camping De Vledders. 

Voortgang spoor Sociale opgave/ondermijning in 2021:

  • Ondersteunend aan Vitale Vakantieparken Drenthe is het Naober Drenthe-project gestart in september 2021. Naober ondersteunt, adviseert en faciliteert Drentse gemeentes bij de complexe sociale opgave en ondermijning. In 2021 is geïnventariseerd op welke parken in Aa en Hunze sprake is van deze problematiek. We brengen de situaties op deze parken in beeld. 
  • Er is intensiever ingezet op handhaving strijdige permanente bewoning op enkele parken ter ondersteuning aan de vitaliseringsopgave. Het aantal bewoners is daarmee gedaald en er zijn nog lopende procedures.

Met betrekking tot het laatste spoor verwijzen we ook naar activiteit 1.3.1.9. 

Jaarstukken 2021