Op 1 januari 2022 zal de nieuwe inburgeringswet, (Wet Koolmees) van kracht worden. Deze vervangt de huidige inburgeringswet die tot onvoldoende resultaat heeft geleid. Dit betekent dat gemeenten weer wettelijk verantwoordelijk worden voor de inburgering. Doel van de wet is dat inwoners met een inburgeringsplicht zo snel mogelijk mee kunnen doen in Nederland. 

Stand van zaken:

1. Invoering van de wet.  We zijn samen met ketenpartners druk bezig geweest, om de wet Inburgering goed uit te kunnen voeren met ingang van 1 januari 2022. Dit ging niet zonder slag of stoot. De Regionale Opleidingen Centra (ROC's) hebben aangegeven niet in te schrijven op de aanbesteding van de B1 en Z-route. Het Drenthe College heeft aangegeven wel mee te doen voor de onderwijsroute. Deze aanbesteding wordt uitgezet door de Arbeidsmarktregio Groningen, waar wij onderdeel van zijn. Aangezien er nog steeds financiële onduidelijkheid is (door het Rijk), is de aanbesteding nog niet gepubliceerd. Dit heeft gevolgen voor het inburgeringsaanbod in onze gemeente.  De taalaanbieder voor de B1 en Z-route is Itom taal.  Dit voeren we uit samen met de gemeente Assen en Tynaarlo. 

 Er is een achterstand opgelopen bij het huisvesten van statushouders, te weten 21 statushouders. Deze mensen vallen niet onder de nieuwe wet.

2. Uitvoering van de pilot SDA WIN (met de gemeente Assen en Tynaarlo). We hebben bij de Provincie een jaar uitstel aangevraagd en gekregen voor het uitvoeren van de pilot (tot 1 juli 2022). Aangezien we door Corona een aantal activiteiten niet hebben kunnen uitvoeren, zoals het afnemen van de assessments.  De eerste resultaten van de pilot zijn zichtbaar en door middel van een brief naar de raad verstuurd. De aanbevelingen die daarin beschreven staan, gaan we uitvoeren. 

3. De maatschappelijke begeleiding en ondersteuning is belegd bij Impuls. Dit geldt ook voor het financieel zelfredzaam maken van de statushouder. Werkplein Drentse Aa blijft verantwoordelijk voor het financieel ontzorgen en het toeleiden naar werk en of school.

Jaarstukken 2021