Kern van de transformatie is de menselijke maat en de burger aan zet. We sluiten aan bij initiatieven van inwoners om mogelijke problemen vroeg te signaleren en te voorkomen. Door middel van pilots, willen we de kracht van onze inwoners versterken. Niet door de werkzaamheden over te nemen, maar in de rol van stimuleren en faciliteren. Een voorbeeld is de dorpscoördinator in Grolloo en de sociale huiskamer voor ouderen in Gasselternijveen. Ook meten we doorlopend de effectiviteit van deze initiatieven.

Terugblik 2021 

Armoede en Schulden
2021 stond in het teken van de uitvoering van het project vroegsignalering schulden. Inmiddels werken we sinds maart 2021 met Impuls, Attenta, GKB en WPDA in het SamenDoenTeam.  Medewerkers van deze organisaties benaderen gevraagd en ongevraagd inwoners met betaalachterstanden.   In Drenthe en Groningen geldt Aa en Hunze als voorloper in de  brede aanpak vroegsignalering. Ook zijn we in 2021 gestart met de app Kwikstart als aanvulling op het "project 18 en dan?". In een gebruiksvriendelijke app worden jongeren wegwijs gemaakt in de wirwar aan regels waar ze mee te maken krijgen als zij 18 jaar worden. De energiecoaches weten inwoners met een smalle beurs steeds beter te vinden. 

Inwonersinitiatieven

Wij vinden het belangrijk inwonersinitiatieven te stimuleren om ervoor te zorgen dat onze inwoners met plezier in hun dorp kunnen blijven wonen.  Zo is Grolloo Zorgt vorig jaar een project gestart met als doel op prettige wijze oud te worden in eigen omgeving. Hierin werkt Grolloo Zorgt samen met Impuls, Attenta, huisarts en de gemeente. Daarnaast werken ze samen met verschillende (zorg-) organisaties.

Daarnaast hebben wij  samen met Impuls gesprekken gevoerd met Omzien naar Elkaar en OOR uit Rolde, om te kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat deze beide vrijwilligersorganisaties hun waardevolle werk kunnen blijven doen. Al jaren ondersteunen zij ouderen om langer zelfstandig te kunnen wonen. De nieuwe multifunctionele accommodatie De Boerhoorn biedt alle kansen om dit mogelijk te maken.

Impuls is in navolging van Gasselternijveen een huiskamer+ gestart in Gieten, samen met vrijwilligers. 

 

Aan de slag met Preventie Gieterveen

Uit gesprekken met inwoners zijn 4 thema’s opgehaald, namelijk: sociale verbinding, mobiliteit, opgroeien en positief gezond ouder worden.  Begin 2021 is via een nieuwsbrief een terugkoppeling gegeven aan inwoners van Gieterveen.

Er is daarnaast op donderdag 23 september een fysieke bijeenkomst met inwoners georganiseerd door de gemeente Aa en Hunze, in samenwerking met Stichting Attenta, GGD en Impuls Welzijn. Tijdens deze bijeenkomst is met de inwoners van Gieterveen verder gespraat over de opgehaalde thema’s. Komend jaar kijken we welke activiteiten ingezet kunnen worden. 

Coronacompensatie voor sportverenigingen
Om de gevolgen van de Corona maatregelen voor sportverenigingen op te vangen hebben 48 sportverenigingen/aanbieders een subsidie van € 300,- ontvangen. 
Ook hebben 12 sportverenigingen/aanbieders een subsidie ontvangen tussen € 125,- en € 625,-- in het kader van de tegemoetkomingsregeling controle coronatoegangsbewijs.

 

 

Jaarstukken 2021