Om de leefbaarheid voor onze inwoners te verbeteren hebben we in 2020 een APV aanpassing doorgevoerd ten aanzien van woonoverlast. Na een toetsing wordt er eerst gekeken of men er gezamenlijk met behulp van buurtbemiddeling uit kan komen. Is dit niet het geval en betreft het een overlast die voldoet aan de voorwaarden, dan kan de gemeente handhavend optreden. Daarnaast maken we gebruik van buurtbemiddeling. Dit wordt uitgevoerd door Stichting Impuls. Vanuit de praktijk merken we dat dit daadwerkelijk helpt.

Terugblik 2021

De buurtbemiddeling heeft tot nu toe goede resultaten behaald. Het vermindert de ervaren woonoverlast en verkleint de kans op escalatie tot strafbare feiten. Hierdoor vergroot het gevoel van veiligheid en leefbaarheid.

In 2021 zijn 41 meldingen gedaan, waarvan 10 meteen door de coördinator van Stichting Impuls zijn afgehandeld in de vorm van bijvoorbeeld een advies en doorgeleiding naar andere organisaties. De overige 31 meldingen zijn doorgeleid voor buurtbemiddeling. Daarbij betrof het vooral problemen op het gebied van geluid, gedrag en erfafscheiding. Bijna de helft van de meldingen wordt door inwoners rechtstreeks gedaan bij Stichting Impuls. De overige meldingen kwamen via politie, gemeente of woningcorporaties binnen.

Tot nu toe is er geen reden geweest de APV-bepaling toe te passen voor gemeentelijk handhaven in de vorm van een gedragsaanwijzing.

Jaarstukken 2021