In Aa en Hunze wordt al sinds decennia gas gewonnen. Aardbevingen en andere negatieve gevolgen vragen steeds meer aandacht. We volgen de ontwikkelingen kritisch uit het perspectief van onze inwoners. Wij hebben de afgelopen jaren meermalen gebruik gemaakt van het adviesrecht. In 2021 heeft het college beroep ingesteld bij de Raad van State tegen het instemmingsbesluit zoutwinning door Nedmag in Veendam. Ook heeft het college een aanvullend beroepsschrift ingediend tegen het winningsplan Westerveld (gaswinning kleine gasvelden). Daarnaast hebben we in gezamenlijkheid met de regio meerdere malen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen(IMG) erop aangedrongen dat het IMG het wettelijk bewijsvermoeden in de effectgebieden gasopslag Norg en het Groningerveld blijft hanteren, en zorgt voor een rechtvaardige en ruimhartige schadebeoordeling voor onze inwoners.

 

Terugblik 2021

Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)
Het college heeft samen met andere overheden uit de regio Groningen en Noord-Drenthe meerdere malen in een gezamenlijke brief bij het IMG aangedrongen op het blijven hanteren van een rechtvaardige en ruimhartige schadeafhandeling en het blijven toepassen van het wettelijk bewijsvermoeden.  Ook voor de inwoners die zowel schade ondervinden door gaswinning als schade door andere mijnbouwactiviteiten.

Zoutwinning Nedmag
Op 8 juli 2021 heeft het college op het definitieve instemmingsbesluit Nedmag een beroepschrift ingediend bij de Rechtbank in Den Haag, omdat de minister van Economische Zaken en Klimaat in het definitieve instemmingsbesluit onze zienswijzen van 30 juni 2020 en 1 september 2020 ten aanzien van de risico's, onzekerheden en financiële zekerheidsstelling onvoldoende heeft meegenomen en gemotiveerd in het definitieve instemmingsbesluit. 

Gaswinningsplan Westerveld
Op 9 juni 2021 heeft het college samen met de gemeenten Tynaarlo, Assen en Noordenveld bij de Raad van State een aanvullend beroepschrift ingediend op het reparatiebesluit winningsplan Westerveld.  Op 27 september 2021 is het beroepschrift inhoudelijk behandeld. De Raad van State heeft nog geen uitspraak gedaan. 

Schaderegelingen
Afgelopen jaar heeft het college zowel bij het IMG als bij de minister van Economische Zaken  meerdere malen aangegeven het onbegrijpelijk te vinden en niet uit te leggen aan de inwoners waarom alleen het postcodegebied Spijkerboor in aanmerking komt voor de waardedalingsregeling. Terwijl aangrenzende dorpen waarin inwoners ook schade ondervinden door gaswinning in het Groningenveld, hiervoor niet aanmerking komen.  Daarnaast is zowel tijdens het bezoek van minister Blok op 27 september 2021 aan de regio Noord Drenthe en als reactie op het vaststellingsbesluit gaswinning Groningenveld aangegeven dat we als gemeente en regio in gesprek willen  over de mogelijkheden voor het beschikbaar stellen van (subisidie)regelingen die door onze inwoners kunnen worden ingezet voor het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen.

Klankbordgroep mijnbouwactiviteiten
De in 2020 ingestelde klankbordgroep mijnbouwactiviteiten is het afgelopen jaar geïnformeerd over verschillende ontwikkelingen  op het gebied van mijnbouw in Aa en Hunze. Ook is de klankbordgroep betrokken bij het bezoek van de minister van Economische Zaken en Klimaat op 27 september 2021 aan Noord Drenthe.

Jaarstukken 2021