In de Regio Deal (gesloten tussen het Rijk, de provincie Drenthe en de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg en Hoogeveen) worden op basis van drie pijlers (Wonen, Welzijn en Werk) projecten ontwikkeld, waarvoor (met het principe van cofinanciering) subsidie kan worden aangevraagd.

Terugblik 2021

Eind 2019 en gedurende 2020 heeft de gemeente Aa en Hunze in het kader van de Regio Deal de volgende projecten ingediend en gehonoreerd gekregen: 
1.    Digitalisering vrijetijdseconomie.
2.    Kinderen eerst.
3.    Proeftuin energiearmoede. 
4.    Vroegsignalering dreigende schulden. 

De gemeente Aa en Hunze is penvoerder namens de overige deelnemende gemeenten voor de hierboven genoemde projecten (laatstgenoemde project samen met de gemeente Borger-Odoorn). Aan deze projecten is gedurende het jaar 2021, binnen de beperkingen door corona, gewerkt. 

Daarnaast zijn we in het kader van de Regio Deal in 2021 betrokken bij de navolgende projecten: 
Project Positieve gezondheid: samen met de gemeente Hardenberg en Coevorden. Doel is dat professionals die werkzaam zijn in de integrale ouderenteams, en twee jeugdteams rond huisartsenpraktijken het gedachtegoed ‘Positieve gezondheid omarmen. We hebben twee inspiratiesessies gehouden voor professionals, in januari 2021 volgden werksessies hoe je hier concreet aan de slag kan. Kern van het gedachtegoed is dat gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte en heel erg uitgaat van de kwaliteit van leven. Daarmee ook interessant om toe te passen op andere beleidsterreinen (wonen: gezond en veilig wonen) en leefomgeving (inrichting publieke ruimte etc.). 

Kansen voor Kinderen: hier doen alle gemeenten en provincie aan mee. Doel is kinderen optimale kansen te bieden via het onderwijs. In Aa en Hunze gaan vooralsnog vier scholen meedoen, twee in Gasselternijveen (’t Kompas en J Emmens) en cds De Marke en obs Bonnen in Gieten. Hierbij wordt vooral ingezet op het versterken van het gewone leven: terugdringen van jeugdzorg door te investeren in goede relatie school-ouder-opvoedingsondersteuning. 

Langer zelfstandig thuis wonen: onderzoek in alle Regio Deal gemeenten (behalve Emmen, daar is het al gedaan) om te kijken wat ervoor nodig is om langer thuis te kunnen blijven wonen. Het onderzoek richt zich vooralsnog op de huisartsenzorg en de samenwerking met maatschappelijke partners (welzijn, thuiszorg enz.). 

Cross-over pijler wonen en welzijn: VITALE DORPEN. Gemeenten willen de dorpen leefbaar houden en een plek laten zijn waar jong en oud plezierig kunnen leven. Wat kan snel internet bijvoorbeeld betekenen voor onderwijs en zorg in de dorpskernen? Welke voorzieningen zijn belangrijk voor de verschillende soorten kernen? Deze opgave pakken we samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners, waaronder BOKD en maatschappelijk welzijn, op. Binnen het project gaan we ontdekken welke elementen in meerdere dorpen werken, zodat we deze kunnen overdragen aan andere dorpen en gemeenten. De eerste verkenning vindt plaats binnen de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Hardenberg. 

Ondanks de coronacrisis zijn alle genoemde projecten uitgerold, respectievelijk van start gegaan. 

In Regiodealverband is in 2021 een aanvraag o.g.v. het Rijksvolkshuisvestingsvraag ingediend. Deze aanvraag is gehonoreerd. De gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Coevorden en Emmen ontvangen samen een bijdrage van ruim € 28 miljoen uit het Volkshuisvestingsfonds van het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Hiermee gaan de vier gemeenten de komende tien jaar ongeveer 2100 particuliere woningen verduurzamen, de openbare ruimte rondom woningen opknappen en enkele nieuwbouw- en renovatieprojecten realiseren.

In Aa en Hunze gaat het om het project 'Wijk van de Toekomst'. Met dit project werkt Woningstichting De Volwacht aan het verduurzamen en levensbestendig maken van huurwoningen. Met de bijdrage van het ministerie van BZK kan de gemeente Aa en Hunze hierbij aansluiten door ook particuliere woningeigenaren van ongeveer 150 woningen hierin te ondersteunen. 

De voortgang van de projecten is in december 2021 met de raad besproken.

Jaarstukken 2021