Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Omschrijving (toelichting)

Met de invoering van de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling samenvoegen en eenvoudiger maken. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. Vanaf 2020 bereiden wij ons voor op deze nieuwe taak. We zijn in 2020 gestart met de pilot Avebe-omgevingswet met als doel een volledige aanvraag omgevingsvergunning en de vaststelling van een ontwerp bestemmingsplan/omgevingsplan voor te bereiden. Vooralsnog gaan we uit van de invoeringsdatum van 1 januari 2022.



Toelichting

O

Kwaliteit

Terugblik 2020

Met de Omgevingswet worden wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water gebundeld en vereenvoudigd. Overheden krijgen meer afwegingsruimte, er zijn minder regels en er is meer ruimte voor initiatieven van inwoners. Het vraagt om een andere werk- en denkwijze van overheden, inwoners en bedrijven, we gaan van ‘nee, tenzij’ naar ‘ja, mits’. We werken al een aantal jaren steeds meer vanuit de geest van de Omgevingswet. Daar blijven we op inzetten. Voorbeelden zijn de omgevingsvisie centrum Gieten en de pilot Avebe. In het project Omgevingswet dat eind 2020 is gestart werken we aan ons doel om gereed te zijn voor de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2022 (in mei 2020 werd bekend dat de invoering met een jaar is verschoven naar 1 januari 2022). Naast de andere manier van werken houdt dit in dat we een start hebben gemaakt met de volgende onderdelen: 

• Het toepasbaar maken van wetten en regels. Dit betekent kunnen werken met de 6 door het Rijk vastgestelde kerninstrumenten en het vertalen van de regels die vanuit het Rijk overgaan naar gemeenten (de ‘bruidsschat’).
• Een omgevingsvisie, waarin de gemeente haar ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vastlegt.
• Het aansluiten van lokale systemen op de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). Hierin kan informatie tussen verschillende partners, zoals provincie, waterschappen, RUD en VRD worden uitgewisseld en kunnen inwoners via één Omgevingsloket informatie vinden.
• Het uitwerken van participatie, het leren werken met de nieuwe wet en de systemen, en het zorgen voor de interne en externe communicatie over de wet.