Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

Gemeenten zijn volgens het ontwerp Klimaatakkoord de regisseurs van de warmtetransitie voor de gebouwde omgeving. Samen met vastgoedeigenaren, bewoners, netbeheerders en medeoverheden moeten zij eind 2021 een transitievisie warmte klaar hebben. Daarin staan voorstellen voor duurzaam aardgasvrij verwarmen en koken. De Transitievisie Warmte geeft richting in de aanpak. Het bevat ook een wijk-voor-wijkstappenplan die alle partijen houvast geeft voor de planning. Daarna volgen uitvoeringsplannen op wijk- of dorpsniveau.

De Transitievisie Warmte kent een relatie met de Regionale Energie Strategie (RES) vanwege het verdeelvraagstuk over beschikbare warmtebronnen in de regio. De RES wordt vastgesteld voor 1 maart 2021.



Toelichting

G

Kwaliteit

Terugblik 2020

Met veel stakeholders is een werksessie gehouden. Die sessie gaf ons grip op de opgave om onze gemeente voor 2050 gasvrij te maken. De eerste conclusies op hoofdlijnen en het vervolgproces zijn vervolgens in een informerende sessie met de raad gedeeld. In een latere technische bespreking is de raad bijgepraat over de alternatieven voor aardgas. Ook bewoners zijn online lezingen (webinars) gegeven op dit onderwerp.