Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

Transformeren betekent ondersteuning op maat en gebruik maken van de kracht van het sociale netwerk. Door vroegtijdig ondersteuning te bieden, is duurdere zorg niet altijd nodig. Wanneer wel intensieve zorg nodig is, is deze zo kort mogelijk. Het is van belang dat elke organisatie hieraan meewerkt. Samenwerking is daarom noodzakelijk. Zo kennen we onder andere de transformatie ten aanzien van Jeugd op Drents niveau en de samenwerking in Noord en Midden-Drenthe (NMD). Op NMD niveau zal door middel van de inkoop de transformatie verder worden vormgegeven.



Toelichting

G

Kwaliteit

Terugblik 2020

In 2020 hebben we nieuwe contracten afgesloten met zorgaanbieders voor geïndiceerde zorg. Er is per resultaatgebied (dagbesteding, jeugd-behandeling, begeleiding, gezinshuis etc.) maatwerk toegepast tijdens de aanbestedingen. De afspraken over de inzet zijn aangescherpt waardoor er beter gestuurd kan worden op afschalen. Hiervoor zal ook gebruik worden gemaakt van het regisseurs-model waarbij de medewerker van het sociaal team (Attenta) strakker gaat sturen op te behalen resultaten en het tijdig afschalen van de ondersteuning. Daarnaast zijn voor bepaalde vormen van jeugdzorg afwijkende afspraken gemaakt ten aanzien van de financiering met aanbieders. Bij deze vormen wordt geen resultaatfinanciering toegepast maar afgerekend op de daadwerkelijke inzet met een begrenzing qua volume en duur van de indicatie per behandelvorm.


In 2020 is de opdracht aan zowel Impuls als Attenta opnieuw geformuleerd, Bij Attenta is (het startdocument) geëvalueerd en is er op basis van de evaluatie een nieuwe opdracht-verstrekking geformuleerd. Deze zal per 1 januari 2021 inwerking treden voor de duur van drie jaar. Het voeren van regie is één van de thema's waar de komende tijd de focus op komt te liggen. Bij Impuls ligt in de opdracht de nadruk op het realiseren van maatschappelijke effecten in plaats van het realiseren van activiteiten.