Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

We willen het aantal vroegtijdige schoolverlaters terugdringen en jongeren in kwetsbare positie al vanuit het onderwijs begeleiden. Hierbij is het primaire doel om de jongeren te faciliteren om een passende plek op de arbeidsmarkt te krijgen.



Toelichting

O

Kwaliteit

 

Terugblik 2020

In het project ‘De Bedoeling Centraal’ hebben we een nauwe samenwerking tussen onderwijs, zorg en werkgevers gerealiseerd. Het primaire doel hiervan is meer jongeren uit het praktijkonderwijs en speciaal onderwijs te begeleiden naar een passende baan (naast regulier werk ook afspraakbanen of een beschutte werkplek). Dit omdat jongeren met de juiste begeleiding meer kunnen. Zo is gebleken dat de afbouw van de sociale werkvoorziening ertoe heeft geleid dat meer jongeren in de dagbesteding zijn terechtgekomen. Om deze tendens te keren, staan in dit project de talenten en wensen van een jongere (weer) centraal.  Met zorgaanbieders van o.a. dagbesteding zijn afspraken om doorstroom naar onderwijs en werk te stimuleren en zorg te dragen voor een warme overdracht.   

Met het project ‘School als Wijk' sporen we problematiek van MBO studenten vroegtijdig op door een goede zorgstructuur te organiseren op school. Jongeren worden hierdoor eerder geholpen en vallen minder vaak uit. Hiermee voorkomen we dat jongeren het onderwijs vroegtijdig verlaten en op termijn in duurdere zorg terecht komen. 

De beleidsmatige afstemming en voortgang op diverse onderwerpen binnen passend onderwijs ondervond weinig hinder van de Corona maatregelen. Echter de lopende inhoudelijke programma's en aanpak op cliëntniveau met onderwijsinstellingen, zorginstellingen en arbeidsmarkt werden gehinderd door de maatregelen in het onderwijs en de effecten in de arbeidsmarkt mede ook omdat de cliënten  (deels) tot de risicogroep behoren.

De eerste effecten en resultaten van beide projecten worden begin 2021 gepresenteerd. Op grond van de resultaten wordt vervolgens een besluit genomen over een eventuele voortgang van deze projecten.