Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

Omschrijving
Wij willen ervoor zorgen dat iedereen "mee kan doen" en dat de digitale informatie op onze gemeentelijke website voor iedereen toegankelijk en gebruiksvriendelijk is.



Toelichting

O

Kwaliteit

Terugblik 2020
De gemeente Aa en Hunze scoort goed op digitale toegankelijkheid. Dat is de conclusie van Stichting Accessibility die in 2020 een 0-meting uitvoerde voor de website www.aaenhunze.nl.

Wel is er nog een aantal aandachtspunten. Uit de 0-meting van Stichting Accessibility kwam naar voren dat het kleurcontrast en het kunnen inzoomen op teksten goed gaat. Ook is de hele website met het toetsenbord te bedienen. Aandachtspunten zijn het ontbreken van beschrijvingen bij afbeeldingen, het niet altijd automatisch vullen van formulieren en de grote hoeveelheid PDF-documenten die niet altijd toegankelijk zijn. De onderzoeksresultaten zijn te downloaden via de website www.aaenhunze.nl onder ‘toegankelijkheidsverklaring’.

We willen zoveel mogelijk aan de overheidsstandaard en de landelijke normen voldoen. Door digitaal toegankelijk te zijn zorg je ervoor dat iedereen, ongeacht (audiovisuele) beperking, gebruik kan maken van de dienstverlening. Samen met inwoners wil de gemeente hier verder aan werken. De volgende maatregelen zijn genomen om naleving van de toegankelijkheidseisen te bevorderen:

  • Controle vóór publicatie: Onze webredactie toetst vóór publicatie alle content op toegankelijkheid.
  • Interne controle: Onze redactie voert periodiek tussentijdse controles uit op de content.
  • Training: Onze redacteuren hebben een training over toegankelijkheid gevolgd bij the Internet Academy. Zij behaalden allen het certificaat ‘Klantgerichte en toegankelijke webcontent’.
  • Software: Onze redacteuren gebruiken speciale software om informatie (tekst, beeld, video) beter toegankelijk te maken.