Planning
Startdatum: 01-01-2020
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

Omschrijving
Experimenteren in Aa en Hunze betekent dat we naar andere manieren van werken zoeken om samen met inwoners onze doelen te bereiken en inwoners daar actief bij te betrekken. Vanuit het programma AndersOmDoen is afgesproken dat we experimenteren met het realiseren en het sturen op effecten in de samenleving. Daarnaast heeft de raad besloten om zijn vergaderstructuur dusdanig aan te passen, zodat er meer ruimte is voor inbreng van en contact met inwoners. Die andere manier van werken komt ook naar voren in de signaleringsgesprekken, het betrekken van de dorpskenners bij de gemeente en de projecten vanuit het project Jouw idee Samen uitvoeren.



Toelichting

O

Kwaliteit

Terugblik 2020

experimenteren
Om ervaring op te doen met het realiseren van en het sturen op effecten in de samenleving heeft de raadswerkgroep experimenteren in het vierde kwartaal van 2020 een aantal processtappen uitgewerkt. Deze vormen de basis voor het formuleren van effecten in de samenleving waarop gestuurd wordt met behulp van meetbare beleidsindicatoren op strategisch niveau. Het uitwerken van de processtappen gebeurt op basis van het thema biodiversiteit.
Om deze informatie op te halen vindt in de eerste helft van 2021 een werkconferentie plaats. Het doel van deze werkconferentie is om input te verzamelen op basis waarvan de gemeenteraad het effect in de samenleving over biodiversiteit formuleert: de kaders voor wat we in Aa en Hunze willen bereiken op het gebied van biodiversiteit.

wijziging vergaderstructuur raad
In september 2019 is de raad van Aa en Hunze gestart met een gewijzigde vergaderstructuur.
Die verandering diende meerdere doelen:
- Meer inbreng van en contact met de inwoners,
- Het debat terug in de raad
- Efficiënter vergaderen
In maart 2020 heeft de raadswerkgroep ‘Bestuurlijke Innovatie’ de nieuwe vergaderstructuur geëvalueerd. Hieruit bleek dat:
- het betrekken van inwoners bij bijeenkomsten van de raad lastig blijft. Via de Informerende Bijeenkomsten op locatie is hierin wel een stap(je) gezet.
- doordat de opinievorming onderdeel is van de raadsvergadering er meer debat is in de raad en minder sprake van herhaling.
- er sprake is van snellere besluitvorming doordat er vaker vergaderd wordt. Dit betekent niet dat er daadwerkelijk efficiënter wordt vergaderd.
Naar aanleiding van deze evaluatie heeft de raad op 9 juni 2020 onder andere besloten om de volgorde van de raadsvergadering te wijzigen door te starten met het besluitvormende deel en daarna het opiniërende deel. Daarnaast worden de opiniërende behandeling en de besluitvorming over een onderwerp uit elkaar gehaald. Verder zal een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 een voorstel worden gedaan over het vergadersysteem van de raad na de verkiezingen.

andere manier van werken
Vanwege de coronamaatregelen zijn in 2020 geen signaleringsgesprekken gevoerd en zijn er geen bijeenkomsten met de dorpskenners georganiseerd. Wel hebben zij input aangeleverd voor het Nieuwjaarsfilmpje van de gemeente Aa en Hunze.