Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Omschrijving (toelichting)

In de Regio Deal (gesloten tussen het Rijk, de provincie Drenthe en de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg en Hoogeveen) worden op basis van drie pijlers (Wonen, Welzijn en Werk) projecten ontwikkeld, waarvoor (met het principe van cofinanciering) subsidie kan worden aangevraagd.



Toelichting

G

Kwaliteit

Terugblik 2020
Eind 2019 en gedurende 2020 heeft de gemeente Aa en Hunze in het kader van de Regio Deal de volgende projecten ingediend en gehonoreerd:

  1. Digitalisering vrijetijdseconomie, bijdrage € 100.000 in de eerste tranche.
  2. Kinderen eerst. Bijdragen: € 89.000 in de eerste en € 46.000 en de tweede tranche.
  3. Proeftuin energiearmoede. Bijdrage € 90.000 in de tweede tranche.
  4. Vroegsignalering dreigende schulden. Bijdrage € 247.000 in de derde tranche.

De gemeente Aa en Hunze is penvoerder namens de overige deelnemende gemeenten voor de hierboven genoemde projecten (laatstgenoemde project samen met de gemeente Borger-Odoorn).
Daarnaast zijn we in het kader van de Regio Deal in 2020 betrokken bij de navolgende projecten:

Project Positieve gezondheid: samen met de gemeente Hardenberg en Coevorden. Doel is dat professionals die werkzaam zijn in de integrale ouderenteams en twee jeugdteams rond huisartsenpraktijken het gedachtegoed ‘Positieve gezondheid omarmen. We hebben twee inspiratiesessies gehouden voor professionals, in januari volgen werksessies hoe je hier concreet aan de slag kan. Kern van het gedachtegoed is dat gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte en heel erg uitgaan van de kwaliteit van leven. Daarmee ook interessant om toe te passen op andere beleidsterreinen (wonen: gezond en veilig wonen) en leefomgeving (inrichting publieke ruimte etc.).

Kansen voor Kinderen: hier doen alle gemeenten en provincie aan mee. Doel is kinderen optimale kansen te bieden via het onderwijs. In Aa en Hunze gaan vooralsnog vier scholen meedoen, twee in Gasselternijveen (’t Kompas en J Emmens) en cds De Marke en obs Bonnen in Gieten. Hierbij wordt vooral ingezet op het versterken van het gewone leven: terugdringen van dure jeugdzorg door te investeren in goede relatie school-ouder-opvoedingsondersteuning.

Langer zelfstandig thuis wonen: onderzoek in alle Regio Deal gemeenten (behalve Emmen, daar is het al gedaan) om te kijken wat ervoor nodig is om langer thuis te kunnen blijven wonen. Het onderzoek richt zich vooralsnog op de huisartsenzorg en de samenwerking met maatschappelijke partners (welzijn, thuiszorg enz.).

Cross-over pijler wonen en welzijn: VITALE DORPEN. Gemeenten willen de dorpen leefbaar houden en een plek laten zijn waar jong en oud plezierig kunnen leven. Wat kan snel internet bijvoorbeeld betekenen voor onderwijs en zorg in de dorpskernen? Welke voorzieningen zijn belangrijk voor de verschillende soorten kernen? Deze opgave pakken we samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners, waaronder BOKD en maatschappelijk welzijn, op. Binnen het project gaan we ontdekken welke elementen in meerdere dorpen werken, zodat we deze kunnen overdragen aan andere dorpen en gemeenten. De eerste verkenning vindt plaats binnen de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Hardenberg.

Ondanks de coronacrisis zijn alle genoemde projecten uitgerold, respectievelijk van start gegaan. De voortgang van de projecten zal in maart 2021 met de raad besproken worden.