Omschrijving

Vanaf het jaar 2023 legt het college van burgemeester en wethouders bij de Jaarrekening rechtmatigheidsverantwoording af, hiervoor deed de accountant dit. Middels de rechtmatigheidsverantwoording verklaart het college dat zij rechtmatig heeft gehandeld. Dit vergt voor de organisatie een herziening van de interne controleaanpak. Dit is een groeiproces waar we in 2022 mee begonnen zijn.  

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v. 

In 2023 is een intern controleplan opgesteld inclusief een visie, die moet helpen om vanuit samenhang naar de sturing van de organisatie te kijken. Die visie bouwt voort op uitgangspunten die al eerder over sturing zijn geformuleerd. Dat is per definitie breder dan sec rechtmatigheid alleen: dat gaat om processen, het verdelen van informatie en het organiseren van de verschillende werkzaamheden. Een model dat veel wordt gebruikt is 3 lines of defense: die gaan we ook voor Aa en Hunze gebruiken. Drie lijnen:

1.    Controle in de lijn 
2.    Controle door Team Verbijzonderde Interne Controle (VIC)
3.    Controles lange termijn

Voor de komende 2 jaar richten we de interne controlesystematiek in op basis van de structuur die de accountant ook gebruikte en bouwen we die op een verantwoorde manier uit in de richting van de visie die we hebben op control. Die is op termijn breder dan rechtmatigheid en financiën, maar bij die grootheden start het wel. De komende 2 jaar zetten we een aantal bewegingen in gang richting onze visie:

•    Lijn in de lead: we beschrijven onze processen en bouwen beheersmaatregelen in
•    We maken (hernieuwde) afspraken met samenwerkingspartners die met of voor ons taken uitvoeren
•    We richten de 2e lijn in