Pijler 5 Middelen en ondersteuning

Korte beschrijving

Terug naar navigatie - Korte beschrijving

Deze pijler gaat over de organisatie, de financiering en de informatieveiligheid van de gemeentelijke huishouding. Het is het fundament onder de 4 inhoudelijke pijlers.

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Deze pijler gaat over de organisatie, de financiering en de informatieveiligheid van de gemeentelijke huishouding. Het is het fundament onder de vier inhoudelijke pijlers. 

Toekomstbestendige organisatie en personeelsbeleid
We leven in een tijd van snelle maatschappelijke ontwikkelingen, een complexe omgeving en grote opgaven. Dat vraagt om een organisatie die mee kan bewegen: een toekomstbestendige organisatie. Die aan opgaven kan voldoen, inwoners en ondernemers goede dienstverlening biedt en constructief samenwerkt met onze omgeving. De raad heeft extra middelen beschikbaar gesteld om een aantal knelpunten weg te nemen en om de slagvaardigheid van de organisatie te verbeteren. 

In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt zijn onderscheidende manieren nodig om vacatures te kunnen invullen. Bovendien is het belangrijk zittende medewerkers te behouden door ruimte te bieden voor ontwikkeling en waardevol werk te bieden dat aansluit bij talenten. Extra inspanningen in duurzame inzetbaarheid, gezondheid en veiligheid helpen daarbij.   

Dienstverlening
Om de dienstverlening op adequate manier vorm en inhoud te kunnen blijven geven is een nieuwe visie op dienstverlening vastgesteld. De uitvoering van de dienstverleningsvisie wordt op programmatische wijze opgepakt. In 2024 zetten we hierin vervolgstappen op basis van in het uitvoeringsplan vastgestelde speerpunten. Daarbij is nadrukkelijk aandacht voor de ondersteunende processen en systemen (bijvoorbeeld telefonie en zaaksysteem) en voor vorming en opleiding.

Buitendienst
We werken verder aan de ontwikkeling van de gehele buitendienst, zodat we zoveel mogelijk gebruik maken van de kwaliteit van mensen. Daarbij willen we o.a. aandacht geven aan de doorontwikkeling van de kernteams. De overgang van medewerkers met een SW-indicatie naar afspraakbanen vergt een extra investering omdat afspraakbanen duurder zijn. Onze sociale doelstelling staat daarin voorop. 
Ook is er aandacht voor de huisvesting van de teams. De locaties Gieten en Rolde hebben daarbij de aandacht. Voor de (inmiddels te kleine) locatie Gieten resulteert dit in de ver/nieuwbouw en uitbreiding van de huidige locatie.  Planvorming  en aanbesteding zijn gestart. We nemen hierin dan ook de investeringen met betrekking tot ICT en meubilair mee. De bouw start  in het voorjaar van 2024. De bouw moet dan in 2025 zijn afgerond.
Daarnaast onderzoeken we of voor de locatie Rolde  gezamenlijke huisvesting van brandweer en kernteam mogelijk is.  Er ligt een projectopdracht die in 2024 moet leiden tot een keuze in het al of niet realiseren van gezamenlijke huisvesting en in het bepalen van een geschikte locatie.
Verder vragen we nog 2 fte capaciteitsuitbreiding bij de buitenteams voor de uitvoering van de extra taken en het terugbrengen van de werkdruk.  Dit maakt onderdeel uit van de in de begroting 2023 gevraagde middelen voor noodzakelijke personele investeringen. In 2023 is hiervan de eerst fase uitgevoerd. De tweede fase volgt nu.

Informatievoorziening en -veiligheid
We beschikken over een actueel  strategisch Informatiebeleidsplan . Activiteiten hieruit worden uitgevoerd in de vorm van projecten. De projecten dragen bij aan recente ontwikkelingen zoals dienstverlening, een open overheid, datagedreven werken, bedrijfsvoering en veiligheid. Het aansluiten bij de ontwikkelingen in de organisatie staat voorop.

Solide en gezonde financiële positie
We streven naar een solide financiële positie van de gemeente. Voor de beoordeling  hiervan maken we gebruik maken van (financiële) kengetallen. In de begroting 2024 werken we voor het eerst met een normering voor deze kengetallen. In 2023 hebben we in de notitie financiële beleidskaders  samen met uw raad deze normen bepaald.  Verder worden  in 2024 een nieuw treasurystatuut en een geactualiseerde nota reserves en voorzieningen voorgelegd.

Het college is verplicht vanaf de jaarrekening over 2023  een financiële rechtmatigheidsverantwoording af te geven. Voorheen deed de accountant dit. Concreet betekent dit dat de gemeente aantoont dat de financiële beheersing op orde én controleerbaar is. De focus ligt op het bevorderen van rechtmatig handelen vanaf het begin. Hiervoor zijn duidelijke normen en kaders een vereiste. De afgelopen periode is gebruikt voor het opstellen van een samenhangende systematiek van interne controles en zijn de benodigde aanpassingen in protocollen en verordeningen gedaan. Nu is er behoefte aan een AO/IC (administratieve organisatie/interne controle) document om dit goed te borgen. Voor het opstellen van dit document is  externe ondersteuning noodzakelijk. 

Ambities Middelen en ondersteuning
Beleidsvoornemens Middelen en ondersteuning structureel (s) en incidenteel (i)
omschrijving beleidsvoornemen i/s 2024 2025 2026 2027
Interieur/ICT middelen nieuwbouw Oelenboom/Rondkamp s -8.250
Doorontwikkeling Buitendienst (BOR) s -150.000
Huisvesting kernteams en brandweer Rolde s pm
Luchtbehandelingskasten gemeentehuis s -5.200
Uitbreidingsinvesteringen materieel buitendienst s -35.000
Cybersecurity: forensische zorg s -5.000
Meubilair werkplekken s -50.000
Informatiebeleidsplan s -66.000 -60.000 -83.000
Personele investeringen buitendienst s -100.000
Huisvesting kernteams en brandweer Rolde projectopdracht i -100.000
Rechtmatigheid i -20.000
Implementatie beheerspaketten automatisering i -120.000
Restauratie werkzaamheden archief i -40.000
Inventariseren semi-statisch archief i -100.000
Arbo/veiligheid & RI&E i -40.000
Informatiebeleidsplan i -174.000 -100.000 -55.000
Duurzame inzetbaarheid i -100.000
Totaal -973.000 -300.000 -138.000
De inhoudelijke onderbouwing van de beleidsvoornemens treft u aan bij het onderdeel Hoofdlijnen – meerjarenbegroting 2024 – 2027(Ambities structureel en incidenteel).

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

5.10.2 De financiële positie van de gemeente is solide.

Terug naar navigatie - 5.10.2 De financiële positie van de gemeente is solide.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen

Verbonden partijen

In de paragraaf Verbonden partijen vindt u een totaallijst met partijen waarmee Aa en Hunze banden is aangegaan ter behartiging van bepaalde publieke belangen. Er zijn geen verbonden partijen die bijdragen aan de pijler Middelen en Ondersteuning. 

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?

De cijfers in de kolom begroting 2024 zijn exclusief de ramingen voor de incidentele en structurele beleidsvoornemens en ontwikkelingen uit het begrotingsvoorstel 2024. De effecten van deze voorstellen worden meegenomen bij de eerste begrotingswijziging 2024. In het onderstaande overzicht wordt het totaal van de lasten en baten van de pijler weergegeven. Een uitgebreid overzicht met toelichting is opgenomen in de financiële begroting bij het onderdeel toelichting op de baten en lasten per pijler. 

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Begroting 2023 incl. wijz. Primitieve begroting 2024
Lasten 14.256 15.335 13.509
Baten 54.797 53.553 52.261
Onttrekkingen 4.978 2.852 8
Stortingen 12.263 277 0