Omschrijving

In de vastgestelde Woonvisie 'Buitengewoon Wonen in Aa en Hunze' staat het gemeentelijk volkshuisvestings- en woonbeleid voor de komende jaren. Hierin staan drie ambities centraal: vitale dorpen en een krachtig buitengebied, betaalbaar wonen voor verschillende doelgroepen en wonen met zorg. Aan deze ambities is de afspraak verbonden om jaarlijks het woningbouwprogramma te actualiseren (hoofdstuk Uitvoeringsagenda van de Woonvisie). 

De woningbouwopgave uit de Woonvisie programmatisch op te pakken. Het uitgangspunt is een  programmering waarbij jaarlijks op basis van het afwegingskader en de woonbehoefte wordt bepaald welke plannen worden opgepakt. 

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.

In 2024 gaan we verder met de uitvoering van de Projectopdracht Programma aanpak Woningbouwprogrammering. Dit betekent dat we de woningbouwopgave (de toevoeging van 830 extra woningen tot 2031, waarvan minimaal 150 voor starters en senioren) via de volgende sporen oppakken:
1) Realisatie van de woningbouwplannen en ontwikkelen projectmatige werkwijze (Uitvoering);
2) Monitoring en evaluatie (monitoring). 
We geven in 2024 verder uitvoering aan de woningbouwprioritering met de voorbereiding van de gemeentelijke woningbouwontwikkelingen 'Raatakkers fase 2' in Anloo en het 'Evenemententerrein' in Gieterveen en de verdere realisatie van woonwijk Nooitgedacht. Verder spelen we in 2024 een faciliterende rol bij een grote groep reeds in voorbereiding zijnde woningbouwplannen van derden in verschillende kernen. Hieronder valt ook de bij woningbouwcorporatie De Volmacht in beheer zijnde ontwikkeling van sociale huurwoningen in de Wijk van de Toekomst en op de locatie Asserstraat in Gieten.