Omschrijving

We brengen in beeld welke schadelijke bermplanten we moeten en willen bestrijden. We inventariseren welke bestrijdingsmogelijkheden er zijn of op welke manier bermplanten in ieder geval beheersbaar blijven, met als doel overlast te minimaliseren.

We evalueren de ontwikkeling van de eikenprocessierups en passen ons beleid hierop aan.

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.

De reuzenberenklauw is een plantensoort die op de Unielijst van invasieve exoten staat. De overheid is verplicht tot bestrijding. Vanaf 2018 worden Soayschapen tegen reuzeberenklauw in het Schreiersbos met succes ingezet. Deze aanpak blijkt tot op heden succesvol te zijn en wordt in 2024 doorgezet in andere gebieden. Daarnaast wordt reuzeberenklauw geklepeld.  

De Japanse duizendknoop staat niet op de Unielijst van invasieve exoten. Dat betekent dat er geen wettelijke plicht is deze soort te bestrijden. Vanwege het invasieve karakter van de plant gaan we inzetten op het beheersbaar maken van de plant in plaats van bestrijding en waar mogelijk volledige verwijdering. Er zal in 2024 niet meer worden gemaaid, aangezien maaien geen wenselijke resultaten blijkt op te leveren en door maaien sprake is van verspreidingsgevaar van de plant. Er wordt onderzocht welke aanpak of combinatie van aanpakken voor het beheersbaar houden het meest wenselijk is. 

Jacobskruiskruid is geen exoot en staat daarom niet op de Unielijst. De plant geniet als inheemse soort bescherming (wet Natuurbescherming). Op locaties waar deze plant overlast veroorzaakt wordt deze bestreden. 

In 2024 bestrijden we de eikenprocessierups binnen de bebouwde kom door nesten te verwijderen op risicolocaties. Tegen de eikenprocessierups wordt niet gespoten, omdat schade aan nuttige insecten daarbij niet kan worden uitgesloten. We doen onderzoek naar het meer op biologische manier beheersen van de eikenprocessierups door middel van kasten waar (voor de rups) predatoren in zitten. Tenslotte worden resultaten van de monitoring teruggekoppeld.