Omschrijving

We volgen actief de ontwikkelingen met betrekking tot het provinciale project verdubbeling N34 en aanpassing van het verkeersknooppunt Gieten. We nemen deel aan zowel de ambtelijke als de bestuurlijke begeleidingsgroep N34 die door de provincie is ingericht. We zorgen ervoor dat onze inwoners, bedrijven en belangenorganisaties ook actief worden meegenomen in het omgevingsproces.

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.

Op 16 december 2020 hebben de Provinciale Staten van Drenthe de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor de gedeeltelijke verdubbeling van de N34 (Emmen-De Punt) vastgesteld. Daarin zijn 16 alternatieven vastgesteld voor de aanpak van de N34, variërend van huidige situatie handhaven tot gehele verdubbeling van de N34, inclusief de reconstructie van het verkeersplein Gieten (fly-over, verschoven fly-over of klaverblad).

Vervolgens is in 2021 gestart met de uitvoering van de milieueffectrapportage (MER). Daarbij is ook het omgevingsproces gestart waarmee de omgeving wordt betrokken bij de uitvoering van de MER en de uitwerking van de verschillende varianten. Echter vanwege het taakstellend budget van € 90 miljoen en de huidige inflatie, heeft het college van Gedeputeerde Staten op 31 januari 2023 het besluit genomen een focus aan te brengen in de verdere uitwerking van reële alternatieven voor de reconstructie van de N34. Als gevolg van de bijstelling worden in de MER nog 8 alternatieven van de in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau vastgestelde 16 alternatieven onderzocht:
1.    Autonome situatie
2.    Volledig inhaalverbod
3.    Volledig 2x1
4.    Gehele verdubbeling N34
5.    Fly-over zonder verdubbelingen
6.    Fly-over gecombineerd met één traject verdubbelen
7.    Verschoven fly-over zonder verdubbelingen
8.    Verschoven fly-over met één traject verdubbelen.

In de MER worden de milieueffecten (zoals o.a. geluid en fijnstof) van de alternatieven van het knooppunt en de gedeeltelijke verdubbeling N34 op de (leef)omgeving onderzocht. Op basis van MER resultaten wordt een keuze gemaakt voor een voorkeursalternatief die, naar verwachting in de zomer 2024 ter besluitvorming aan Provinciale Staten wordt voorgelegd. Door middel van de ambtelijke en bestuurlijke begeleidingsgroep worden we betrokken bij de uitvoering van de MER. Ook worden de inwoners van onder andere Gieten en Eext via een ingerichte focusgroep hierbij betrokken. De focusgroep wordt gevraagd om hun specifieke lokale kennis in te brengen over de milieueffecten, het ontwerpproces en eventuele koppelkansen. Daarnaast worden er door de provincie inloopbijeenkomsten georganiseerd die voor iedereen toegankelijk zijn.