Omschrijving

Aa en Hunze is een aantrekkelijke gemeente. Niet alleen voor de inwoners is het een fijne plek om te wonen en te recreëren, ook trekt het landschap en de recreatiemogelijkheden van de gemeente jaarlijks toeristen. Wanneer de sector verder zal groeien zal dit de economische basis versterken en voor meer werkgelegenheid zorgen. Daarnaast heeft een groeiende vrijetijdseconomie positieve impact op de detailhandel en de woonsector. De rol van de gemeente is om de algemene mening van de inwoners, de ondernemers en de  toeristen goed te peilen en adequaat te reageren op veranderingen. Zo blijft er balans tussen landschap en toerisme. 

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.

In 2022 is de economische koersnota vastgesteld. Hierin is opgenomen dat het beleid omtrent verblijfsaccommodaties tijdens de looptijd van de koersnota geactualiseerd moet worden. Om hier uitvoering aan te geven wordt momenteel onderzocht op welke wijze dit voor 2025 vorm gegeven kan worden. Op dit moment kan nog niet worden vastgesteld of dit binnen de bestaande ambtelijke capaciteit kan worden opgepakt of dat er externe begeleiding zal worden gezocht. Uitgangspunt hierbij is wel dat dit binnen de bestaande begroting uitgevoerd kan worden. 

Tegelijkertijd is er in de economische koersnota aangegeven dat we de economie en het toerisme in het veenkoloniale deel van de gemeente willen stimuleren. Dat geeft aanleiding om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn in het veenkoloniaal gebied omtrent verblijfsaccommodaties. Hiermee wordt ook een meer evenwichtige verdeling van de verblijfsaccommodaties nagestreefd en komen de landschappelijke kwaliteiten van het veenkoloniale deel meer onder de aandacht van de toerist. Dit element wordt gekoppeld aan het nieuwe beleid en hierin meegenomen.

Recreatieve fietsvoorzieningen – Fietshub Pilot
Het aantal recreatieve fietstochten op de elektrische fiets is de afgelopen tijd enorm gegroeid (33% (2016) naar 60% (2022). Deze aantallen zullen in de toekomst alleen maar oplopen. Wij gaan de komende periode ook structureel meer aandacht besteden aan de recreatieve fietsers. Recreatieve fietsvoorzieningen moeten ervoor zorgen dat de ondernemers de toeristen meer richting kunnen geven aan hun wandel- en fietstochten door de gemeente. In de zomer van 2023 start een Fietshub Pilot in Gieterveen. Een Fietshub is een locatie met een oplaadpunt voor e-bikes, mogelijkheden tot oppompen van de fietsbanden, het uitvoeren van een aantal simpele reparaties aan de fiets, de aanwezigheid van toeristeninformatie en een fietsnetwerkkaart, een goede stallingsmogelijkheid, horecavoorzieningen en sanitaire voorzieningen in de directe omgeving. 

Bij een succesvolle Pilot krijgen recreatief toeristisch en horeca ondernemers in Aa en Hunze de kans om te investeren in een Fietshub met behulp van een gemeentelijke bijdrage. Dit aanbod zal tenminste doorlopen tot en met 2025.