Omschrijving

De leefbaarheid van een kern en het omliggende landschap wordt (mede) bepaald door het vestigingsbeleid.  De kern van de dorpen in de gemeente zijn samen met het landschap erg belangrijk voor de woonkwaliteit en het toerisme. Voor Aa en Hunze is het belangrijk dat het vestigingsbeleid aansluit op de visie voor het landschap van de gemeente, dat moet blijven floreren. Uitbreiding is op veel locaties nog mogelijk, maar de voorkeur gaat wel uit naar uitbreiding binnen de bestaande ruimte. 

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.

De gemeente Aa en Hunze streeft naar een aantrekkelijk vestigingsklimaat dat aansluit bij de visie op het landschap. Het vestigingsbeleid bepaalt wat de ideale ruimtelijke indeling is voor de ondernemers in de gemeente en het beleid voor infrastructuur moet ervoor zorgen dat het fysieke en digitale verkeer de ondernemers goed bereikt.

Bedrijventerreinen spelen hierbij een belangrijke rol. Bloemakkers in Gieten is het grootste bedrijventerrein. We hebben de intentie om de gronden te verwerven die nodig zijn voor uitbreiding. De ontwikkelingen daaromtrent lopen nog.

In overleg met de ondernemers is een uitvoeringsplan opgesteld op om Bloemakkers  toekomstbestendig te maken. Het gaat over de thema’s Duurzaam & Gezond, Sociaaleconomisch en Fysiek & Ruimtelijk. De kennis die we hebben opgedaan over de aanpak en samenwerking op Bloemakkers gebruiken we bij onze andere bedrijventerreinen, waaronder Gasselternijveen en Rolde.  Zie  ook activiteit 3.10.1.06 betreffende het toekomstbestendig maken van Bloemakkers.

Ondanks de voorkeur voor uitbreiding in bestaande ruimten, willen we onderzoeken of er nog nieuwe vestigingsmogelijkheden zijn. En in welke vorm de behoefte ligt.