Omschrijving

Overgewicht en obesitas komen  in Drenthe veel voor bij kinderen en volwassenen.  Met grote gevolgen voor de volksgezondheid. Overgewicht (en dan vooral obesitas) is na roken de belangrijkste oorzaak van ziekten in Nederland. Steeds meer mensen hebben hart- en vaatklachten of diabetes. (zie ook 2.10.2.09 voor de doelgroep 'kinderen')

De zorgverzekeraar bekostigt sinds een aantal jaren een programma om overgewicht en obesitas tegen te gaan, de zogenaamde  Geïntegreerde Leefstijl Interventie (GLI). GLI is een programma gericht op het bereiken en vasthouden van een gezonde leefstijl. Mensen krijgen advies en begeleiding over gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. 

We zien ook dat overgewicht meer voorkomt bij mensen met een kwetsbare sociaaleconomische positie en dat een programma als GLI  alleen onvoldoende is om een duurzaam resultaat te behalen.  De samenwerking met het sociaal domein is van belang om ook achterliggende problematiek aan te pakken.

Sinds 2023 is de GLI een van de vijf preventieketens binnen het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Dit betekent dat de zorgverzekeraar, gemeenten en diverse betrokken organisaties op het terrein van welzijn,  zorg, werk en inkomen afspraken dienen te maken om tot een goede aanpak te komen.

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.

In 2023 is de ontwikkeling van de preventieketen Gezonde Leefstijl Interventie voor Volwassenen gestart. In 2024 ontwikkelen we de keten om tot een goede en duurzame aanpak te komen. Hiervoor maken we afspraken met diverse betrokken partijen zoals bijvoorbeeld huisartsen, diëtisten, fysiotherapeuten, Impuls, Attenta en WPDA.

Overgewicht en obesitas zijn hardnekkige problemen. De aanpak hiervan vergt een lange adem. Via de GGD monitoren we de resultaten van onze aanpak.