Omschrijving

Vanaf 1 januari 2025 hebben de gemeenten een zorgplicht met betrekking tot het bibliotheekwerk. Hiervoor zal in 2024 de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorziening (Wsob) aangepast worden. Biblionet Drenthe en de gemeente moeten in de tussentijd stappen zetten om te komen tot een toekomstbestendige bibliotheekvoorziening in Aa en Hunze.  De jaren 2023 en 2024 zijn reparatie jaren. 

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.

Aa en Hunze heeft een aanvraag ingediend voor de regeling 'Eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024 (SPUK Bieb). Het takenpakket van de bibliotheken is de afgelopen jaren uitgebreid, maar de investeringen in het bibliotheekwerk zijn achtergebleven. We gaan deze middelen inzetten voor urenuitbreiding, onder andere voor aanpak laaggeletterdheid en de aanschaf van boeken. Hiermee willen we komen tot een toekomstbestendige bibliotheekvoorziening.  Voor het structureel behouden hiervan ontvangen we vanaf 2025 extra structurele middelen van het Rijk.

Daarnaast heeft Biblionet Drenthe een activiteitencatalogus opgesteld die per 2024 ingaat. Hiermee wordt een kwaliteitsslag gemaakt en hebben gemeenten inzicht in de activiteiten die uitgevoerd worden en de kosten daarvan. Met de activiteitencatalogus voldoen bibliotheken aan de reparatie van het bibliotheekwerk. Ook investeren zij in  nieuwe, maatschappelijke taken, zoals bijvoorbeeld scholing en training en ondersteuning digitale informatievoorziening.