Omschrijving

Met de nieuwe wet inburgering 2021 (Wi2021) zijn gemeenten (weer) verantwoordelijk voor de uitvoering.  De Wet Inburgering heeft als doel dat alle inwoners met een inburgeringsplicht snel en volwaardig meedoen in de Nederlandse maatschappij, het liefst via betaald werk. 

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.

In 2024 richten we ons op de samenwerking tussen de betrokken partijen bij uitvoering en beleid van de Wet Inburgering (onder andere Impuls, WPDA, onderwijsaanbieders). In 2024 hebben we de taakverdeling en rollen helder en hebben we een goed beeld van alle betrokken partijen en hun taken.

De verwachte stijging van het aantal nieuwkomers vraagt om creatieve oplossingen voor het mogelijke tekort aan vrijwilligers en het gebrek aan huizen. We verkennen mogelijkheden om nieuwkomers al in het AZC te laten starten met het inburgeringstraject.

We richten ons met kleinschalige initiatieven in de gemeente Aa en Hunze op de participatie van vrouwen middels de vrouwengroep in Rolde, fietslessen in Gasselternijveen voor een veilige verkeersdeelname en het laagdrempelig kennismaken met de Nederlandse taal via het Taalhuis in Rolde.