Omschrijving

Overgewicht en obesitas komt  in Drenthe veel voor bij kinderen en volwassenen. Het zijn vooral de consequenties van ongezond gewicht waar we ons zorgen over moeten maken. Overgewicht (en dan vooral obesitas) is na roken de belangrijkste oorzaak van ziekten in Nederland. Steeds meer mensen hebben hart- en vaatklachten of diabetes. Naast deze fysieke gevolgen kan stigmatisering van mensen met overgewicht of obesitas leiden tot psychische klachten.
Vandaar dat dit een speerpunt is  vanuit het Gezond en Actief Leven akkoord (GALA) en het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Wij hebben de opgave om hiervoor een preventieketen te ontwikkelen waardoor de samenwerking tussen belangrijke stakeholders verbeterd wordt.  Onze ambitie is de groei van het percentage kinderen met overgewicht tot stilstand te brengen en mogelijk te verminderen.  In Drents verband werken we hieraan samen met het programma Drenthe Samen Gezond in Beweging (DSGiB).   

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.

Sinds 2013 zijn wij een JOGG-gemeente (Jongeren op Gezond Gewicht; dit is een netwerkaanpak waarbij de sociale en fysieke omgeving van kinderen gezonder wordt gemaakt) en ontplooien wij activiteiten om bewustwording over gezond gewicht, voeding en bewegen te vergroten. In 2023 is de ontwikkeling van de preventieketen 'aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen' opgestart. In 2024 bouwen we die verder uit en gaan we starten met een gebiedsgerichte aanpak in een aantal gebieden: per gebied (kern, dorp, wijk) samen met het netwerk rondom kinderen bepalen wat nodig is. In 2025 en daarna rollen we dit verder uit. De aanpak van overgewicht en obesitas evenals het voorkomen van overgewicht is een hardnekkig probleem die een zeer lange adem vergt.