Omschrijving

We werken nu met het AVE model (Aanpak Voorkoming Escalatie) bij huishoudens met oplopende / complexe problematiek. Doel is om te voorkomen dat probleemsituaties (verder) uit de hand lopen. Dit model is in nauwe samenwerking met betrokken netwerkpartners voorbereid en ingevuld. Het AVE model is een instrument waarmee we het volgende willen bereiken:

  • Helderheid in aanpak / structuur die gedragen wordt door alle betrokken netwerkpartners (uniforme aanpak)
  • Afspraken maken over (casus en proces) regie en verantwoordelijkheden
  • Duidelijkheid bij de momenten van op – en afschaling door middel van de verschillende fases in het model
  • Aansluiten bij de lokale inrichting van Aa en Hunze
  • Helderheid verkrijgen over begrippen en taal
  • Checken of het sociaal domein een sluitende keten is in de gemeente

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.

In 2024 zetten we in op verdere doorontwikkeling van het AVE-model. We gaan door met de bijeenkomsten voor ketenpartners om casussen uit de praktijk te bespreken waarop het AVE-model van toepassing is geweest. De ervaring heeft geleerd dat dit bij ketenpartners tot verdieping leidt. Ook versterken we onze samenwerking met ketenpartners Verslavingszorg Noord Nederland, Veilig Thuis Drenthe (VTD) en GGZ. We zetten erop in dat deze samenwerking binnen het AVE model in 2024 een feit is. Dankzij deze brede samenwerking kunnen casussen eenvoudiger langs de meetlat van het AVE-model worden gelegd, zodat onnodig risico voor inwoners voorkomen kan worden. 

In de praktijk is gebleken dat het AVE-model werkt in de gemeente Aa en Hunze. Elke Drentse gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan het AVE-model. Onlangs heeft de gemeente Aa en Hunze aan een onderzoek meegedaan, met als doel te inventariseren hoe de verschillende Drentse gemeenten omgaan met invulling van het AVE-model. De uitkomst hiervan wordt gebruikt om een subsidieaanvraag voor verdere implementatie en doorontwikkeling in Drenthe te onderbouwen.