Omschrijving

De laatste jaren maakt de georganiseerde criminaliteit (de onderwereld) in toenemende mate gebruik van diensten uit de 'bovenwereld'. Deze verwevenheid van boven- en onderwereld ondermijnt onze samenleving en rechtsstaat. Dit vraagt om een actieve aanpak van ondermijning door de gemeente. Dat doen we op verschillende manieren. Voorbeelden hiervan het toepassen van bevordering  integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (BIBOB) toetsing, het sluiten van een pand wanneer een hennepkwekerijen en/of andere verdovende middelen wordt aangetroffen (de Wet Damocles) en het delen van signalen van inwoners, medewerkers of overige instanties over mogelijke ondermijning met het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum).

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.

Het Bibob-beleid waarmee voorkomen wordt dat de gemeente onbedoeld criminelen faciliteert, is in 2023 vastgesteld. De implementatie krijgt in 2024 nader vorm door deze te integreren in de werkprocessen en het geven van voorlichting. Dit zorgt ervoor dat we als organisatie weerbaarder zijn tegen ondermijning. Tegelijk zal er door de toename van het aantal mogelijke constateringen wellicht vaker een beroep worden gedaan op advisering door bijvoorbeeld het RIEC.

Samen met de politie, het Platform Veilig Ondernemen Noord-Nederland en het RIEC vindt een nadere inventarisatie plaats van objecten die potentieel risicovol zijn als het gaat om hennepteelt en/of druglabs. Vervolgens controleren we samen met de politie deze locaties.