Omschrijving

Samen met de gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en de provincie Drenthe werken we aan een compensatieplan voor Noord-Drenthe, waarmee recht wordt gedaan aan de situatie van inwoners in Noord-Drenthe die schade hebben geleden die direct te wijten is aan de winning uit het Groningenveld.  Het compensatieplan omvat:

  1. Herstel van een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving: een fysieke impuls
  2. Trots op een leefbare gemeenschap: sociaal-maatschappelijke impuls
  3. Borging van een duurzaam toekomstperspectief: een economische impuls

 

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.
In 2024 werken we samen met de gemeenten Tynaarlo en Noordenveld en de provincie Drenthe aan de concretisering van het compensatieplan voor Noord-Drenthe en de daarbij behorende middelen. Daarvoor is inmiddels een kwartiermaker aangesteld, die aan de slag gaat met het proces voor het opstellen van gebiedsplannen. Hierin wordt samen met de gemeente en in nauwe co-creatie met bewoners en lokale maatschappelijke partners uitgewerkt wat het gebied en de inwoners binnen effectgebied van het Groningenveld nodig hebben om de leefbaarheid te verbeteren. Hierbij wordt ingezet op een samenhangende aanpak met de maatregelen die inmiddels door de ministeries EZK en BZK in samenwerking met de regio (Groningen en Noord-Drenthe) en als reactie op de parlementaire enquête gaswinning reeds worden opgepakt en uitgewerkt, zoals o.a.:
•             Maatregel 29: Verduurzamingsstimulering voor woningen in Groningen en Noord-Drenthe.
Het doel van deze maatregel is dat woningen (zowel koop- huurwoningen) in 2035 qua isolatie klaar zijn om van het aardgas af te gaan.
•             Maatregel 34: Gemeenten krijgen extra budget voor de uitvoering van een Sociale Agenda voor het aardbevingsgebied.
Met de sociale agenda wil het kabinet samen met de regio inzetten op een verbetering van (mentale) gezondheid, het vergroten van de leefbaarheid en sociale cohesie, kansen voor kinderen, jongeren en de volgende generatie en arbeidsparticipatie en armoedebestrijding
•             Maatregel 35: Er komt een Economische Agenda voor duurzame groei.
De Economische Agenda richt zich op economische structuurversterking in Noord-Nederland.